Arvsfördelning vid särkullbarn
Hej, Fråga om arv och hur det fördelas. Min pappa avled i November. Jag har 3 syskon varav jag och 2 andra är särkullsbarn från tidigare förhållande. Min pappas fru är kvar i livet och de har alltså en vuxen dotter. Större tillgångar är fritidshus i Sverige som ägdes av pappa och hans fru. Fritidshus i Finland som ägs av pappas fru. Hur fördelas arvet? Går det att förklara hur stora andelar (ex 1/5) eller liknande?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar din fråga som att det inte finns något testamente och du undrar hur arvet efter din pappa kommer att fördelas mellan er fyra syskon och din pappas fru. Jag kommer att redogöra för vad lagen säger om bodelning och arv då det inte finns något testamente, samt beskriva hur utfallet blir i din situation. Jag kommer att använda mig av äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga.
Sammanfattning:
När din pappa avled skedde först en bodelning där makarnas giftorättsgods delas lika mellan dem. Din pappas andel delas sedan lika som arv mellan hans fyra barn. Som särkullbarn har du och dina två syskon rätt att direkt få ut er del av arvet motsvarande ¼ var av er pappas kvarlåtenskap. Den gemensamma dotterns andel ärvs er pappas fru och den gemensamma dottern har rätt att få ut sin andel efter sin pappa då hennes mamma avlider.
Bodelning vid dödsfall inom äktenskapet:
Ett äktenskap upplöses genom den ena makens död (1 kap. 5 § ÄktB). Äktenskapet mellan din pappa och hans fru upplöstes alltså när han avled. När äktenskapet upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (9 kap. 1 § ÄktB). De tillgångar som makarna äger är antingen giftorättsgods eller enskild egendom. För att tillgångar ska bli enskild egendom ska makarna ha kommit överens om det i ett äktenskapsförord eller så kan det vara angivet i ett testamente. Allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgodset ska delas lika mellan makarna (10 kap. 3 § ÄktB).
De tillgångar som din pappa och hans fru äger som inte har angetts som enskild egendom ska alltså delas lika mellan dem. Fritidshuset i Sverige ingår i bodelningen om det är giftorättsgods vilket innebär att det delas lika mellan din pappa och hans fru. Om fritidshuset som endast ägs av din pappas fru är skrivet som enskild egendom ingår det inte i bodelningen. Det ingår då inte i det arv som delas ut efter din pappa. Hälften av giftorättsgodset tillfaller din pappa och hälften hans fru. Till sin andel får hon full äganderätt vilket innebär att hon kan göra vad hon vill med egendomen.
Fördelning av arv efter din pappa:
Därefter fördelas arvet efter din pappa och det är då den summa han fått ut vid bodelningen som fördelas som arv.
I första hand ärver den avlidnes bröstarvingar, vilket är barnen till den avlidne (2 kap. 1 § första stycket ÄB). Eftersom ni är fyra barn efter er pappa ska arvet som huvudregel fördelas lika mellan er (2 kap. 1 § andra stycket ÄB). Er arvslott blir således ¼ av kvarlåtenskapen, det vill säga det som tillföll er pappa vid bodelningen.
Om den avlidne var gift har dock efterlevande maka en arvsrätt framför gemensamma bröstarvingar, det vill säga gemensamma barn (3 kap. 1 § första stycket ÄB). Om arvlåtaren lämnar en bröstarvinge som inte är den efterlevande makans bröstarvinge gäller denna rätt endast om arvingen avstått sin rätt till arv (3 kap. 1 § första stycket ÄB).
Du beskriver att tre av syskonen är särkullbarn och alltså endast bröstarvingar till er pappa, men inte till hans efterlevande fru. Ni har således rätt att få ut er andel redan vid er pappas bortgång, om ni inte väljer att avstå arvet till förmån för hans fru för att sedan ha rätt till efterarv då hon avlider (3 kap. 9 § ÄB). Din pappas frus arvsrätt får dock företräde framför deras gemensamma dotter (3 kap. 1 § första stycket ÄB). Dottern har rätt till efterarv efter sin pappa då hennes mamma avlider (3 kap. 2 § ÄB). Denna andel ärver er pappas fru med fri förfoganderätt. Det innebär att egendomen får användas hur hon vill, men den får exempelvis inte testamenteras bort eftersom dottern har efterarvsrätt.
Exempel: hur ser fördelningen ut i praktiken?
Låt säga att din pappa och hans fru har giftorättsgods till ett värde av 1 000 000 kr. Det delas lika mellan makarna och din pappas kvarlåtenskap blir 500 000 kr. Denna del delas lika mellan er fyra barn. Samtliga barn har alltså en arvslott motsvarande ¼ av er pappas kvarlåtenskap. Varje barn har då rätt till 125 000 kr vardera. Särkullbarnen har rätt att få ut denna andel redan vid hans död, medan den gemensamma dottern får vänta med att få ut sin andel till då hennes mamma avlider.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du välkommen att återkomma till oss på Lawline.
Med vänliga hälsningar,