Ärver modern före sonen trots att föräldrarna är skilda?

2020-03-04 i Arvsordning
FRÅGA
Hej.När pappa dör och av hans 3 barn lever bara en son. Moder lever men föräldrarna är skilda. Ärver sonen allt eller ärver han bara en tredje del och modern två tredje delar?Många tack.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad händer med kvarlåtenskapen när förälder dör?

När någon dör är det alltid barnen som är arvtagare i första hand (2 kapitlet 1 § ärvdabalken). Det finns dock skyddsregler som i praktiken innebär att om det finns en efterlevande make/maka får hen ärva före gemensamma barn eftersom barn sedan får ärva alla tillgångar när den efterlevande maken/makan dör i framtiden (3 kapitlet 1 § ärvdabalken). Detta gäller endast om föräldrarna fortfarande är gifta när ena parten dör.

Kommer sonen eller mamman ärva i detta fall?

I det fall du beskriver är föräldrarna skilda och därför har deras äktenskap upplösts. Det innebär att sonen kommer ärva all pappans kvarlåtenskap, förutsatt att pappan inte skrivit ett testamente som fördelar hans kvarlåtenskap på annat sätt (9 kapitlet 1 § ärvdabalken). Om han har skrivit ett testamente kommer sonen vara berättigad minst sin laglott (7 kapitlet 1 § ärvdabalken). Laglotten är hälften av arvslotten. Det innebär exempelvis att om pappan har 100 000 kr i tillgångar är det sonens arvslott, eftersom sonen är ensam arvstagare. Om pappan har testamenterat bort sina tillgångar har sonen i vart fall rätt till 50 000 kr.

Sammanfattning

Om det inte finns testamente kommer sonen ärva allt hans pappa äger. Att sonens moder fortfarande lever spelar ingen roll eftersom föräldrarna är skilda.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Liv Stålhammar
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1479)
2020-09-26 Vem ärver bortgången förälder?
2020-09-26 Vem ärver om bröstarvinge inte finns i livet?
2020-09-26 Arvsordningen
2020-09-25 vad händer med mitt arv om min pappa gifter sig med en ny?

Alla besvarade frågor (84391)