Ärver man sina halvsyskon?

2017-10-06 i Arvsordning
FRÅGA
Jag har en halvsyster, som inte Har egna eller adopterade barn. Om hon dör före mig ärver jag då henne om det finns något att ärva?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna som bestämmer vem som ärver vem finns i ärvdabalken (ÄB). Svaret på din fråga beror lite på om det finns andra syskon och/eller halvsyskon och om era föräldrar lever. Jag kommer utgå från att du och din halvsyster inte har några andra hel- eller halvsyskon i mitt svar.

Arvsordningen om den avlidna inte har barn

När en avliden person inte har några barn eller barnbarn ska personens föräldrar ärva istället. Föräldrarna delar lika på arvet. Om någon av föräldrarna är död ska den förälderns del av arvet gå till förälderns barn. Om den döda föräldern inte har några barn förutom det som redan avlidit ska hela arvet gå till föräldern som fortfarande lever. Om båda föräldrarna är döda och det inte finns några gemensamma barn men särkullbarn – alltså halvsyskon till den avlidna personen (ÄB 2 kap. 2 §).

Vad blir följden för dig?

Med förutsättning att du och din halvsyster inte har några andra syskon blir din arvsrätt beroende på om din halvsysters föräldrar lever. Lever hennes föräldrar ska hennes kvarlåtenskap delas mellan dem. Om den förälder som ni har gemensamt redan är död kommer du få ta förälderns arv efter din halvsyster. Om föräldern ni inte har gemensamt är död kommer den förälderns del av arvet gå till er gemensamma förälder, som får behålla det. Om båda föräldrarna är döda redan kommer du ärva din halvsyster.

Din arvsrätt beror alltså på om din halvsyster har föräldrar i livet eller inte. Den kan också påverkas på olika sätt om ni har några andra hel- eller halvsyskon.

Finns det flera personer som kan göra anspråk på din halvsysters kvarlåtenskap kan det vara bra om hon upprättar ett testamente. I det kan hon tydligt berätta hur hon vill att hennes kvarlåtenskap ska fördelas. För vidare frågor eller hjälp med testamente kan ni kontakta Lawlines jurister här.

Mikaela von Bornstedt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94271)