Ärver jag min morbror som inte har barn och varken föräldrar eller syskon vid liv?

2017-03-20 i Arvsordning
FRÅGA
Hej jag undrar om jag ärver min morbror ? Han har inga barn, inga föräldrar som lever, Min mor är också död så det är jag och min bror kvar så att säga
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att direkt svara på din fråga: Ja, du ärver efter din morbror. Du och din bror har rätt till lika delar av hans kvarlåtenskap.

Jag förutsätter att din morbror inte heller är gift. Eftersom att han inte har några arvingar i första arvsklassen (barn, barnbarn, o.s.v.) så ska arvet fördelas i andra arvsklassen (Ärvdabalken 2 kap. 1-2 §). Här ärver i första hand föräldrar och därefter syskon, men med tanke på att inga av dessa är vid liv så träder du och din bror in deras ställe. Ni två har rätt till hela kvarlåtenskapen/arvet och ska dela lika på allt.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95746)