Ärver halvsyskon lika mycket som helsyskon?

Jag ställde en fråga 30 maj 2017 om halvsyskon ärver mindre än helsyskon. Fick svaret att det spelar ingen roll om det är halvsyskon man ärver lika mycket.

Ser att någon annan har frågat en liknande fråga 6 jan 2016 och fått ett annat svar. Vad gäller?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Hur mycket halvsyskon respektive helsyskon ärver då någon går bort beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Beroende på vilka släktingar den avlidne har kan halvsyskon antingen ärva mindre eller lika mycket som helsyskonen. Det är med andra ord inte möjligt att säga att "halvsyskon alltid ärver lika mycket" eller tvärtom, jag tänkte därför bara översiktligt redogöra för vad som gäller.

I första hand ärver den avlidnes barn (2 kap 1 § ÄB). Om det inte finns några barn (eller barnbarn) som kan ärva går kvarlåtenskapen istället till den avlidnes föräldrar (2 kap 2 § ÄB). Föräldrarna ärver då hälften var. Om någon av föräldrarna skulle ha gått bort får dennes barn ärva den delen av arvet, det vill säga den avlidnes syskon. Detta gäller då alltså alla barn till den föräldern, både hel- och halvsyskon, som får dela arvet i lika delar mellan sig (2 kap 2 § 3 st ÄB). Om båda föräldrarna är döda kommer alla helsyskon ärva från båda två medan halvsyskon ju bara ärver från en av föräldrarna. I dessa fall ärver alltså halvsyskon mindre än helsyskonen. Det hänger med andra ord på om föräldrarna till den avlidne lever eller inte och vem av dem som har ett särkullbarn.

Exempel 1: A har gått bort och hade inga barn. A:s förälder X lever medan A:s förälder Y är död. Y har ett barn tillsammans med X (helsyskon till A) som heter B. Y har även ett barn från ett tidigare förhållande som heter C (halvsyskon till A).

Då A går bort ärver X och Y hälften var av kvarlåtenskapen. X lever och får behålla sin halva. Y:s halva delas lika mellan dennes barn, B och C. De får lika mycket, trots att de alltså är hel- respektive halvsyskon.

Exempel 2: Samma omständigheter som ovan. I detta fall är dock både X och Y bortgångna sedan tidigare. Y:s andel delas lika mellan B och C, precis som ovan. X andel ska nu också delas lika mellan hens barn. X har bara barnet B som alltså får ärva hela den andelen. I detta exempel kommer B få ärva både från X och Y medan C bara ärver en del av Y.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Hedvig JohanssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arvs- och testamentsrätt och Arvsordning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo