Ärver halvsyskon?

2019-07-30 i Arvsordning
FRÅGA
Kvinna 62 år. Inga barn, make eller föräldrar men två halvsyskon på pappans sida. Ärver de automatiskt eller behövs testamente? Det finns även två halvsyskon på mammans sida (ej kontakt med). Vill utesluta dessa, hur?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag förstår din fråga som att du vill att dina två halvsyskon på din pappas sida ska ärva allt och att dina två halvsyskon på din mammas sida inte ska ärva någonting. Det som kommer ske vid din bortgång om du inte gör någonting är att alla dina fyra halvsyskon kommer ärva en lika stor del var av dig (2 kap. 2 § tredje stycket ÄB). Det går dock att ändra på genom att upprätta ett testamente (9 kap. 1 § ÄB). Eftersom du inte har några barn är du fri att bestämma helt över ditt arv, och du kan således bestämma att hela ditt arv ska tillfalla dina två halvsyskon på din pappas sida. För att testamentet ska vara giltigt måste vissa krav vara uppfyllda (10 kap. 1 § ÄB).

Dessa krav är att:
- testamentet ska upprättas skriftligen
- testamentet ska upprättas med två vittnen närvarande
- testatorn ska underteckna testamentet när båda vittnena är närvarande samtidigt
- vittnena ska underteckna testamentet med sina namn
- vittnena ska förstå att handlingen är ett testamente, men behöver inte känna till innehållet


Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Lovisa Sjöstedt
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
P Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-30 19:22
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1216)
2019-08-22 Hur ska ett arv fördelas mellan arvlåtarens syskonbarn?
2019-08-21 Hur fördelas arvet när en efterarvinge har avlidit innan efterlevande make?
2019-08-17 Fördelning av arv
2019-08-16 Kan dödsbon ärva?

Alla besvarade frågor (72211)