Ärver barn till syskons maka?

2017-09-20 i Arvsordning
FRÅGA
Jag vill endast ha svar om det är helt utan kostnad!arvsrätt:hur fungerar detta.det sista av 3 helsyskon dör.hen har inga barn och där finns inga föräldrar i livet.ingen av syskonen lever som sagt.Ett av syskonen har 3 barn.Det andra syskonet var gift men hade inga barn.detta syskonets frun är död.frun hade barn från ett tidigare förhållande.Skall dessa barn ärva?
SVAR

Hej, och tack för din fråga!

Regler om hur arv ska fördelas hittar man i ärvdabalken andra kapitlet. Där framgår att det finns tre så kallade arvsklasser. Den första klassen är bröstarvingar, det vill säga arvlåtarens barn. Finns inga barn i livet ärver istället den avlidnes föräldrar. Är föräldrarna avlidna ärver istället arvlåtarens syskon.

Enligt en princip kallad istadarätt träder bröstarvingar i arvtagarens ställe om arvtagaren är död. Det innebär att de tre barnen till de ena syskonet kommer få dela på dennes arv. Istadarätten gäller endast barn och barnbarn, varför barnen till det andra syskonets maka inte kan träda i syskonets ställe.

Sammanfattningsvis kommer de tre efterlevande barnen till den avlidnes syskon dela lika på arvet. Barnen till syskonets maka kommer inte få någon del av arvet.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1639)
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?

Alla besvarade frågor (94470)