Ärvda pengar lagda på renovering av hus - fortsatt karaktär av enskild egendom?

2015-07-29 i Enskild egendom
FRÅGA
HejJag och min fru har varit gifta i cirka 25 år, för 6 år sen fick min fru ett arv efter sin mor.Hon valde att investera en del i en renovering av vårt dåvarande radhus.Cirka 2 år sen köpte vi ett nytt hus som vi båda äger, det gjorde vi även på radhuset.Om vi nu skiljer oss o säljer detta hus, har hon rätt att kräva tillbaka kostnaden för renoveringen på radhuset?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Egendom blir enskild egendom genom att make bl.a. mottar arv med villkoret om att egendomen ska vara enskild. Även sådant som träder in istället för enskild egendom (substitut) utgör enskild egendom, t.ex. ett hus som har betalats med pengar som är enskild egendom eller betalning för ett hus som utgör enskild egendom. Se 7 kap. 2 § äktenskapsbalken (här ). Detta gäller emellertid inte om det uttryckligen framgår i det testamente som gör arvet till arvingens enskilda egendom, att det som arvingen köper för sina ärvda pengar ska utgöra giftorättsgods.

Följaktligen bör den del av värdeökningen som motsvarar den del av arvet som lagts på renoveringen utgöra enskild egendom. Dock kan det bli svårt att avgöra vad som är enskild egendom om sambandet mellan den ursprungliga egendomen och substitutet inte är uppenbart. Det är nämligen av vikt att substitutet kan särskiljas från övriga tillgångar. Kan en särskiljning inte ske kan pengarna som används på en renovering förlora sin karaktär som enskild egendom.

I ert fall måste således din fru kunna påvisa hur stor del som är hennes enskilda egendom, hur stor del av värdeökningen som beror på hennes arv. Kan hon inte påvisa detta förlorar arvet sin karaktär som enskild egendom och därmed kan din fru inte kräva den delen på sin lott.

Beträffande avkastning (ränta, intäkter m.m.) som kommer från enskild egendom, blir denna avkastning giftorättsgods, om inget annat har avtalats, se 7 kap. 2 § 2 st. äktenskapsbalken.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänligen,

Linda Davidsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (384)
2020-10-08 Vem ärver enskild egendom?
2020-09-30 Enskild egendom genom testamente
2020-09-30 Ingår min enskilda egendom i bodelningen om min make avlider?
2020-09-22 Gäller äktenskapsförordet vid arvskifte?

Alla besvarade frågor (85250)