Ärva skulder?

2017-10-25 i Skuld
FRÅGA
En fråga som gäller bodelning.Jag är särkullbarn,min mor å hennes make har gått bort,dom har gemensamma barn & varsitt särkullbarn.I min bouppteckning finns en skuld på 9000kr till Ikano bank,syskonen har pratat med bankenmen ej fått nåt svar om att betala igen, enligt syskonen är det en skuld på 49000kr,mest troligt är det deras far som har en skuld där(40000kr)hade ett företag.Jag ska väl inte ärva den skulden isåfall om den ska betalas igen.Den fanns inte med på min bouppteckning. Min mor hade även andra skulder som blev avskrivna eftersom det var brist i boet. Tacksam för svar!
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Man ärver aldrig skulder. Skulder som en avliden person lämnar efter sig ska endast betalas med tillgångar som finns i dödsboet. Som jag har uppfattat det så finns inga tillgångar kvar i dödsboet, varför du inte behöver betala skulderna.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (512)
2021-08-31 Kan man skriva ett juridiskt bindande dokument där det står tydligt att någon ska betala mig pengar varje månad?
2021-08-26 Kan jag behöva betala en annans skuld?
2021-08-17 När blir en skuld till?
2021-08-04 Vad händer med det gemensamma lånet när min make avlider?

Alla besvarade frågor (95697)