Arv när fadern flyttat utomlands.

2017-08-24 i Arvsordning
FRÅGA
Hej!Min sons far, tidigare svensk medborgare, flyttade till Danmark där han avled 2015. Vid dödsfallet blev inte vår son som idag är myndig, underrättad eller kallad till bouppteckning. Vad vi vet var han det enda barn hans far hade. Vad gäller i Danmark vid dödsfall, arv och bouppteckning? Är vår son registrerad som arvtagare för honom i Danmark eller är det andra regler som gäller där? Vad vi kan misstänka hade fadern inte några tillgångar, däremot farmor har tillgångar, som kan vara i livet. Ärver min son henne? Han är mig, veterligen enda barnbarnet. Hur kan vi gå vidare för att få någon klarhet? Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vad som gäller i Danmark är tyvärr inget jag kan uttala mig exakt om, i så fall är det nog bäst att vända sig till en dansk jurist. Det jag kan säga om just det är att det brukar vara väldigt snarlika regler i samtliga skandinaviska länder. Enligt svensk rätt så har din son rätt att ärva sin farmor i sin fars ställe om fadern är död, vilket framgår av 2 kap. 1§ Ärvdabalken.

För att få mer klarhet skulle jag råda er att kontakta Skatteverket i Danmark, förhoppningsvis kan de hjälpa er med att se över vad som hände med bouppteckningen, alternativt att kontakta en dansk jurist.

Hoppas att svaret hjälpte dig och att allt går väl!

Rickard Essung
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1639)
2021-07-29 Betydelsen av adoption vid arv
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?

Alla besvarade frågor (94371)