Arv för utomstående

2017-02-01 i Arvsordning
FRÅGA
En svägerska till min mor gick nyligen bort. Min mor har två syskon, vilka båda har barn . Svägerskan har varit änka i 10-talet år.Syskonens bror, dvs svägerskan bortgångne man fick inga barn. Svägerskan fick inga barn och har inga syskon och hennes föräldrar är döda. På hennes sida av släkten finns inga levande släktingar.Vem eller vilka ärver svägerskan?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Vad jag förstår av din formulerade fråga gäller följande:
Din mor har två syskon, varav hennes bror (bortgången) har varit gift med hennes svägerska.

I första hand gäller att för att någon ska vara arvsberättigad krävs någon form av släktskapsband, alternativt testamente, för att detta ska gälla. Det finns dock ett undantag till denna regel som finns i Ärvdabalken 3:8, som föreskriver att om det endast finns arvsberättigade efter den ena maken, vid den sist avlidnes död (svägerskan), ska arvet gå till de som är arvsberättigade för den först avlidne (din mors bror). Detta innebär att, då er mors bror inte hade några barn, så ska hans föräldrar ärva.

Om det är så att inga föräldrar är i livet ska arvet tillkomma föräldrarnas barn, likadelat.

Hoppas svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95760)