Arv efter kusin

2017-12-14 i Arvsordning
FRÅGA
En kusin till mig dog. Han hade ingen egen familj och hans föräldrar var döda. Jag fick veta att hans mors syskon fått ärva pengar. Min far var bror till hans mor men även min far är avliden. Arvet har fördelats mellan de nu levande syskonen till kusinens mor. Om min far varit i livet hade alltså han fått ärva! Min fråga är nu om inte jag och min syster har rätt till del av arvet i fars ställe????
SVAR

Hej jag beklagar sorgen.

Släktingar som har arvsrätt genom lag delas in i tre arvsklasser. I den första arvsklassen ingår arvlåtarens barn medan den andra arvsklassen omfattar föräldrar, om föräldrarna är bortgångna ärver syskon eller syskonbarn (Ärvdabalken 2 kap 1 § och 2 §). I den tredje arvsklassen ingår far- och morföräldrar, deras barn alltså arvlåtarens fastrar, mostrar, farbröder och morbröder ärver i bortgångna föräldrars ställe (Ärvdabalken 2 kap 3 § ).

Kusiner till arvlåtaren har enligt lag ingen arvsrätt och om det inte finns några efterlevande i de tre arvsklasserna så ska arvet tillfalla allmänna arvsfonden ( Ärvdabalken 2 kap 4 § och 5 kap 1 §).

Det är alltså som du säger att din far skulle ha ärvt er kusin, tyvärr ärver dock inte kusiner varandra och du och din syster har därför inte rätt till del av arvet i er fars ställe om det inte finns något testamente som leder till att ni trots allt ska ärva.

Hoppas att detta gav svar på din fråga och tack för att du vänder dig till Lawline!

Mvh

Lisa Andersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1695)
2021-12-02 Vem ärver när det endast finns särkullbarn?
2021-12-01 Tar änkeman över arvslott?
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?

Alla besvarade frågor (97608)