Ärekränkning - förtal
Hej!
Jag är gift med en man som sedan tidigare har två barn 10 o 12 år, som de har delad vårdnad om. Barnen har bott på heltid hos mamma och gått i skola i hennes kommun. I nuläget bor den äldsta (sonen) hos oss.
Dock framkom det när barnen var hos oss att dom inte hade det bra. Barnen var smutsiga o hungriga när de kom. De berättade också ofta att mamma bara skällde och att hon vid vissa tillfällen hade slagit dom. Detta polisanmäldes men ärendet lades ner.
Då jag arbetar som förskolechef tyckte jag att detta borde anmälas till socialtjänsten, så jag gjorde en orosanmälan. Jag har också direkt till mamman ifrågasatt hennes sätt att ta hand om sina barn.
Detta togs inte väl emot av mamman som bl a vid ett tillfälle ringde min arbetsgivare och ifrågasatte min kompetens tillsammans med lögner. Detta gjorde att situationen på den dåvarande arbetsplatsen blev så ohållbar för mig att jag slutade. Jag mådde mycket dåligt över det inträffade. Då det var en liten kommun så spreds ryktet snabbt.
Hon har också vid ett flertal tillfällen spridit lögner om mig till socialtjänsten om att jag bl a hotar o kommer med anklagelser, vilket jag har skrivna bevis på att det inte är sant.
Nu undrar jag om jag kan/ska polisanmäla henne för att få ett stopp på hennes lögner, eller vad kan jag göra?
Tacksam för svar!
/Anneli Dahl
Lawline svarar
Hej,
Tack för din fråga!
Hennes agerande kan vara tillräckligt för att utgöra brottet förtal, reglerad i 5:1 BrB. Brottet begås av den som pekar ut en annan person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller som på något annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning. Målet med uttalandet måste vara att skada en människas anseende hos andra. Det krävs inte att spridandet av uppgiften faktiskt har skadat anseendet av en person hos andra, utan det räcker med att gärningsmannen har för avsikt att uppgiften skadar offrets rykte.
Om den person som uttalade sig var skyldig att uttala sig eller om det av omständigheterna döms som försvarligt att lämna uppgiften, är det tillåtet med sanningsbevisning enligt 5:1 2 st. BrB. Om det kan bevisas uppgiften är sann och det fanns skälig grund för uttalandet, döms inte personen för förtal.
Förtal är ett målsägandebrott enligt 5:5 BrB, vilket innebär att målsägande (dvs. den kränkte) får väcka åtal för brottet. Målsägande behöver alltså inte vänta på åklagarens beslut att väcka åtal. Jag rekommenderar att du gör en polisanmälan.
Se, 5:1 och 5:5 BrB, se https://lagen.nu/1962:700#K5P1 och https://lagen.nu/1962:700#K5P5
Hoppas detta var till hjälp!
Med vänliga hälsningar.