Arbetstillstånd efter inresa till Sverige

2017-11-21 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej,Mamma och syster (13 år) flyttade hit från Thailand 2015 för att bli sambo. I Maj 2017 så var mamma och bonus pappa var på en intervju men då tyckte Migrationsverket att förhållandet är oseriös/fejk. De överklagade men besluttet var detsamma, och mamma plus systern är tvungna att lämna Sverige omgående (blivit utvisade). Mamma har en heltidsjobb (pågående) och jag undrar om hon kan få stanna kvar på grund av jobbet? Eller hon behöver lämna landet först och söker om tillstånd för att komma hit för jobbet sen?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den här sortens frågor regleras i utlänningslagen(UtlL).

Först och främst så gäller att en utlänning som ska arbeta i Sverige pga. anställning ska ha arbetstillstånd, 2 kap 7 § UtlL. I 6 kap 2 § 1 stycket UtlL kan vi läsa att arbetstillstånd får ges till en utlänning som erbjudits en anställning om:

Anställning gör det möjligt för honom eller henne att försörja sig och Lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.

Enligt migrationsverket ska lönen vara minst 13 000 SEK per månad före skatt.

Enligt huvudregeln ska en utlänning ha ansökt och beviljats arbetstillstånd innan inresa till Sverige, 6 kap 4 § UtlL. Det finns dock ett antal olika undantag till denna huvudregel som du kan hitta i 5 kap 18 § andra och tredje styckena samt 18 a § och 19 § i 5 kap i UtlL. Undantagen är många och ganska krångliga, men det står tydligt på migrationsverkets hemsida som jag länkar så kan ni läsa på där!

Om inget av undantagen är tillämpliga är det säkrast att hon följer huvudregeln och väntar med inresan tills efter hon har fått sitt arbetstillstånd.

Hoppas att du fick svar på din fråga och ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över!

Gustaf Åleskog
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1253)
2021-12-06 Förlängt uppehållstillstånd
2021-11-27 Valid residence permit as a requirement for a new permit
2021-11-17 Permanent uppehållstillstånd
2021-11-14 Vad händer om man reser utan uppehållstillståndskort?

Alla besvarade frågor (97720)