Arbetstagaren gick på dagen, måste vi betala hennes lön trotts att hon struntade i uppsägningstiden?
Hej, Vi är ett mindre AB som driver ett säsongscafé.
För par veckor så hade vi intervju med en 18-årig tjej som därefter provjobbade och tackade sedan ja till tjänsten som vi erbjöd. Vi har talat om att vi behöver henne hela juli och augusti månad till 100%. Vi sa att vi betalar lön enligt avtal men är inte anslutna till något kollektivavtal, hon skulle även få ersättning för obekväm arbetstid. Vi skrev inget anställningsavtal utan det och den fastställda timlönen skulle hon få senare.
Efter en vecka vill hon sluta... det var för jobbigt och stressigt och vi sa att hon inte kunde göra så utan vi ville att hon jobbade juli ut åtminstone och sedan skulle vi försöka lösa det. Hon vände sig på kvällen via sms till tjejen som är schemaansvarig och berättade att hon fått ett annat jobb och eftersom vi inte hade något avtal skrivet så kunde hon sluta omgående. Så, hon dök alltså inte upp dagen efter eller senare... Det ställer till stora bekymmer för oss då vi redan innan var kort om personal (det visste hon om).
Så nu är vår fråga, vad har vi för skyldigheter när det gäller löneutbetalning, måste vi betala henne? Och då för alla timmar? Eller inte alls, eftersom vi inte har något avtal skrivet, hon bröt ju mot vårt muntliga och kan vi göra det också?(vi vill helst inte förstås för det gynnar ju ingen).
Eftersom vi inte kom överens om någon exakt timlön innan hon började så kan vi ge den lärlingslönen som vi brukar då hon inte var så erfaren vilket hon sa.
Tacksam för svar
Lawline svarar
Hej och tack för att du kontaktar lawline med din fråga!
En gammal svensk rättsregel är att avtal ska hållas (Avtalslagen 1 §). Det gäller såväl muntliga som skriftliga avtal. Ni träffade alltså ett avtal med tjejen som sedan började arbeta i ert café. Ni hade inte avtalat om uppsägningstid, men enligt lagen är den kortaste uppsägningstiden 1 månad både för arbetsgivare och arbetstagare (Lagen om anställningsskydd 11 §). En arbetstagare blir skadeståndsskyldig om denne inte iakttar uppsägningstiden (Lagen om anställningsskydd 38 §). Ni har alltså rätt att gå till domstol och kräva skadestånd av henne eftersom hon slutade innan uppsägningstiden gått ut. Ni är också skyldiga att följa avtalet som ni ingick, och betala henne den lön som ni kom överens om, alltså den som följer kollektivavtal. Möjligen kan ni kvitta hennes lön mot en del av det skadestånd som hon är skyldig er.
Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04
Vi besvarar samtal måndag till fredag 10:00-16:00