Arbetstagare som kommer försent upprepade gånger

Vår fråga är, har en anställd som gör ett mycket bra arbete.

Men har under sina snart 7 år som anställd inte tagit oss på allvar om att sköta sin inställelse tider på morgonen. Vi har haft muntliga , flertalet gånger. Skriftliga, flera ggr. vi har dragit på lönen .

vi har haft sms ankomst " skickat sms vid ankomst till arbetsgivaren" , som enligt arbetskamrater inte varit korrekta, alltså skriver in tid att denna är framme , men inte framme förrän tio minuter senare.

Detta har varit o börjar bli alltmer en irritation hos arbetskamrater ,det ställer även till det i arbetslagets utförande av arbete. som även kan ge de andra förseningar till deras kunder.

detta ser vi som vi anser är respektlöst. Kunderna har många ggr klagat . vad gör vi ? inget tycks fungera. Alla andra sköter sig exemplariskt i både att komma i tid och i sitt utförande av arbete.

ren nonchalans , respektlöshet .

vad har vi för rättigheter i detta ? och vad får vi lov att göra ?

och vad får vi i n t e göra ?

Lawline svarar

Hej och tack för er fråga till Lawline!

Vad ni har rätt att göra

Enligt 7 § i lagen om anställningsskydd (LAS) får uppsägning av arbetstagare ske om det föreligger saklig grund. I förevarande fall föreligger uppsägning på grund av personliga skäl. Frågan är alltså om upprepade försenade ankomster utgör saklig grund för uppsägning.

När det gäller sen ankomst kan man säga att någon enstaka sen ankomst inte utgör grund för uppsägning. Däremot har arbetstagaren kommit sent flertalet gånger och ni har även påtalat att detta agerande inte är acceptabelt. Arbetsdomstolen har uttalat vikten av att arbetsgivaren påtalar och markerar från första förseningen att det är är oacceptabelt, samt att man vid bedömning av "saklig grund" tar hänsyn till om förseningarna medför skada för arbetsgivaren, vilket det uppenbarligen gjort för er då kunder klagat. Sammantaget anser jag att detta borde utgöra saklig grund för uppsägning.

Tänk på att underrätta arbetstagaren minst 2 veckor i förväg (30 § LAS) innan anställningen avslutas och att uppsägningen ska vara skriftlig (8 § LAS). Denna har då rätt till uppsägningstid och lön under uppsägningstiden.

Vad ni INTE har rätt att göra

Förseningar kan inte kategoriseras under sådant som utgör skäl för avskedande, se 18 § LAS (då gäller ingen uppsägningstid). För avskedande krävs att arbetstagaren grovt har åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren (t. ex begått brott, startat konkurrerande verksamhet), vilket inte skett.

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Uppsägning och avskedande ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000