Arbetstagare som inte iakttar uppsägningstid - skadestånd
Arbetstagare slutar på dagen trots 1 månads upssägningstid. Kan arbetsgivaren vägra betala inarbetad lön avs 9 dgr arbetstid strax innan arbetstagaren slutar?
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
En arbetstagare kan precis som du säger avsluta sin anställning efter beaktande av uppsägningstiden. Det krävs inte att arbetstagaren visar något skäl för uppsägningen vilket gäller om anställningen avslutas från arbetsgivarenssida, detta framgår av 4 § Lagen om anställningsskydd (LAS).
Om en arbetstagare inte iakttar uppsägningstiden kan denne bli skadeståndsskyldig mot arbetsgivaren för den ekonomiska skadan som arbetsgivaren lider på grund av att arbetstagaren bryter mot sina förpliktelser och inte fullgör sin uppsägningstid, 38 § 1 stycke LAS. Det finns inget max tak i lagen för hur högt skadeståndet får bli men det kan i vissa fall bli aktuellt med jämkning. Det kan dock finnas ett reglerat max tak för arbetstagarens skadestånd i kollektivavtal.
Arbetsgivaren har här bevisbördan och måste visa att arbetstagarens underlåtenhet har inneburit en skada för arbetstagaren och att denna skadan uppkommit just på grund av att arbetstagaren inte fullgjort sina förpliktelser.
Det kan även här finnas special regler i kollektivavtalet som anger schablonbelopp för beräkning av skadeståndet. Vanligt är även i dessa fall att det finns klausuler som tillåter arbetsgivaren att innehålla en viss del av kommande löneförmåner.
Sammanfattningsvis
Arbetsgivaren har inte någon automatisk rätt att hålla inne arbetstagarens lön när denne inte iakttar uppsägningstiden. Arbetsgivaren kan dock kräva skadestånd för ekonomisk skada om arbetsgivaren kan visa att skadan beror på arbetstagarens underlåtenhet.
Finns det ett gällande kollektivavtal som parterna är bundna av kan detta eventuellt innehålla bestämmelser om hur skadeståndet ska beräknas och legitimera att arbetsgivaren innehåller innestående lön.
Vänligen,