Arbetsmiljö - arbetsgivarens ansvar

FRÅGA
Hej !Jag blev kallad idiot av en kollega.Jag mår mycket dåligt över det här och kan inte sova. Det är kränkning.vad tycker du att jag ska göra?
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som sådan att du har blivit kallad ”idiot” av din kollega och undrar vad du kan vända dig till angående detta eftersom du mår mycket dåligt över det inträffade.

Om vi bortser från juridiken i det hela så vore det att rekommendera att du först går och pratar med personen som har kallat dig för idiot. Om det var en engångs företeelse så kan det anses vara den bästa och enklaste vägen att gå. Med all förståelse så kanske du inte vill det eller att det av någon anledning inte hjälper, så kan du vända dig till din arbetsgivare för att tala om hur du mår med tanke på vad som har hänt. Arbetsgivaren har tillsammans med arbetstagarna en skyldighet att se till att det råder en god arbetsmiljö på arbetsplatsen. Arbetsmiljölagen har tillkommit just för att man ska kunna uppnå en bra arbetsmiljö på arbetsplatsen, 1 kap. 1§ AML. Att kollegor kallar varandra idiot och att somliga mår dåligt över det här är något som motsätter den goda arbetsmiljön som ska finnas på arbetsplatsen. Oavsett om det är kränkning, mobbning eller liknande ska ska detta problem åtgärdas eftersom det tyder på brister i arbetsmiljön. Din arbetsgivare/chef ska utifrån vad som lagts fram, åtgärda problemet.

Du har även en möjlighet att vända dig till skyddsombudet (eller facket om du är med i det) på arbetsplatsen. Det är skyddsombudet som ska företräda arbetstagaren i frågor om arbetsmiljön 6 kap 4§ AML. Skyddsombudet ska sedan ta upp problemet med arbetsgivaren som ska, som tidigare nämnt, föröka lösa problemet enligt 3 kap 2§ AML. Det förekommer att arbetsgivaren inte tar tag i problemet vilket öppnar möjligheter för skyddsombudet att vända sig till Arbetsmiljöverket. Jag har dock svårt att föreställa mig att man tar till med en sådan stor åtgärd, om vad du berättar var en engångs företeelse. Om din kollegas beteende skulle upprepas så är det här en möjlig åtgärd.

Hoppas att du fick svar på din fråga och att det löser sig för dig. Om du har en följdfråga eller om vad jag skrev ovanför inte hjälper så får du gärna kommentera nedan, så kan vi försöka lösa problemet på andra sätt.

mvh,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arbetsgivarens skyldigheter (785)
2021-08-31 Måste arbetsgivaren polisanmäla en drogmissbrukare på arbetsplatsen?
2021-08-31 Jag har inte fått min lön utbetald - vad kan jag göra?
2021-08-31 Använda av cbd kapslar med 0,2% thc vara skäl för uppsägning?
2021-08-30 Har en anställd rätt att arbeta under uppsägningstiden?

Alla besvarade frågor (95852)