Arbetsgivarens rätt att kräva sjukintyg

2017-08-03 i Sjuk
FRÅGA
Jag jobbar i en handels butik och jag undrar om min arbetsgivare rätt att kräva sjukintyg av mig på den första dagen jag är sjuk på grund av att många andra arbetare har sjukanmält sig och de inte varit sjuka på riktigt.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt sjuklönelagen har du rätt till lön från dag 2 till dag 14, så kallad sjuklön, när du är sjuk. Den första sjukdagen räknas som en karensdag och för den dagen betalas ingen sjuklön ut. På åttonde dagen måste du på eget initiativ lämna läkarintyg för att få ut din sjuklön om du är fortsatt sjuk. Arbetsgivaren har alltid rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men när det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren kräva det från tidigare dag, till och med från första sjukdagen.

Särskilda skäl kan vara upprepade korta sjukperioder eller välgrundad anledning att misstänka fusk. Uttalanden i förarbetena tyder på att de särskilda skälen ska ha anknytning till enskilda arbetstagares förhållanden och således kanske det inte är riktigt att arbetsgivaren ska begära sjukintyg av dig baserat på andras fusk...Om det just i ditt fall skulle räknas som att arbetsgivaren har särskilda skäl eller inte vågar jag tyvärr ändå inte att svara på.

Hoppas du ändå fick svar på frågan och klarhet i vad som gäller! Ställ gärna följdfrågor om det är något mer du undrar över eller vill lägga till!

Gustaf Åleskog
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sjuk (225)
2021-11-07 Anställdas skyldighet att lämna intyg vid sjukdom
2021-10-31 kan man sägas upp på grund av sjukskrivning?
2021-10-21 Har min arbetsgivare rätt att begära ett sjukintyg från första sjukdagen pga mycket korttidsfrånvaro under pandemin?
2021-10-21 Karensdag vid timanställning

Alla besvarade frågor (97585)