Arbetsgivare skyldig till förtal

FRÅGA
Har min gamla arbetsgivare rätt att kontakta min nya arbetsgivare för att "skvallra" ?
SVAR

Hej, Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din arbetsgivare kan möjligtvis ha gjort sig skyldig till förtal enligt 5 kap 1 § Brottsbalken . Att din forna arbetsgivare lämnar en uppgift till din nyvarande uppfyller rekvisitet att lämna uppgift, och den första delen av brottet är då uppfyllt. Det här beror i den senare delen i stor utsträckning på vad som faktiskt sagts om dig. Att uttalandena skulle vara sanna skulle tala emot att det rör sig om förtal, om det rör sig om bedömande uttalanden som är svåra att grunda i sanning eftersom det rör sig om någons uppfattning får man se om de har haft skälig grund för sitt påstående.

Att uppgifterna är helt sanna är dock inget som utesluter att någon ska vara skyldig för förtal. Har din forna arbetsgivare på eget bevåg tagit kontakt med din nya och lämnat en sann uppgift i syfte att skada dig är hen ändå skyldig till förtal. Skulle de ha ett samarbetsprojekt sedan tidigare och på grund av det vara skyldiga att lämna information till varandra så kan det vara svårare att visa på förtal. Men utan att veta er om vad som faktiskt sagts om dig och vad som påkallades är detta svårt att bedöma. Skulle du vilja sätta dig in djupare rekommenderar jag rättsfallet NJA 1987 s.336.

Jag hoppas att jag kunde svara på din fråga, skulle något vara otydligt eller skulle du ha fler frågor är du välkommen till lawline igen.

Med vänliga hälsningar

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1237)
2021-07-31 Är det olagligt att kalla någon för hora?
2021-07-31 Förtal och rättsprocessen bakom
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?

Alla besvarade frågor (94634)