Arbetsgivare betalar inte ut lön

FRÅGA
Hej min systers arbetsgivare, betalar inte hennes lön sedan december 2015. Hur kan vi gå tillväga?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din systers arbetsgivare är skyldig att betala ut lön till din syster avseende hennes arbete. Om arbetsgivaren inte betalar ut lön utgör det ett kontraktsbrott och din syster har då rätt att omedelbart frånträda anställningen enligt 4 § 3 st. lagen om anställningsskydd(LAS).

Gällande lönen så har din syster en fordran på hennes arbetsgivare och kan således vända sig till Kronofogdemyndigheten (KFM) och ansöka om betalningsföreläggande, se här. Kronofogdemyndigheten kommer då att delge din systers arbetsgivare ett föreläggande om att betala fordran. Om de då inte betalar föreläggandet så kommer KFM att meddela utslag vilket innebär att de kommer börja driva in pengarna. Men om arbetsgivaren bestrider föreläggandet så är det upp till din syster om hon vill ta ärendet vidare till domstol.

Om ni väljer att ansöka om betalningsföreläggande är det viktigt att ditt yrkande och dina grunder framgår tydligt. Exempelvis ett anställningsbevis eller liknande, samt vad lönen uppgår till. Om du vill ha hjälp med att upprätta en sådan ansökan och skicka in den till KFM så kontakta oss på info@lawline.se så hjälper vi dig gärna med detta!

Hoppas detta var svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Zorba Hållsten
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (485)
2020-11-30 Hur kan man göra för att driva in obetalda hyror?
2020-11-30 Hur begär man in en förfallen fordran?
2020-11-30 Betalningsföreläggande av kronofogden
2020-11-28 Vän vägrar ge tillbaka sak som tillhör mig

Alla besvarade frågor (86861)