Är restaurangen bunden till priset på hemsidan?

2021-04-23 i Anbud och accept
FRÅGA
Hej! Idag besökte jag en restaurang efter att ha kollat upp den på nätet först. Dagens rätt var prissatt till 110 kr. När jag kom till restaurangen så var priset för samma rätt 130 kr. När jag ifrågasatte detta så sa personalen att de inte har hunnit uppdatera hemsidan och att jag måste betala det högre priset om jag vill äta där. Får man annonsera ett bris på nätet och ta ett annat pris på plats?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag förstår det som att du undrar om restaurangen får annonsera ett pris för maten på sin hemsida och sedan ta ett annat pris på plats i restaurangen. För att besvara din fråga tillämpas avtalslagen (AvtL).

Restaurangen är inte bunden att sälja till priset på hemsidan

Ett bindande avtal sluts genom anbud och accept (AvtL 1 kap. 1 §). Detta innebär t.ex. att en person framför ett erbjudande om att få köpa och sedan kan detta erbjudande nekas eller accepteras av säljaren. Om erbjudandet accepteras är sedan utgångspunkten att detta avtal ska hållas.

Om erbjudandet inte är riktat mot en specifik mottagare utan ett obestämt antal mottagare är det inte längre ett anbud utan ett utbud. Till skillnad från anbud är ett utbud inte bindande (AvtL 1 kap. 9 §). Ett utbud på en hemsida ska alltså ses som en uppfordran om att ge ett anbud, när en köpare sedan kommer med ett anbud får säljaren välja att acceptera detta eller neka det. Detta är till följd av vår avtalsfrihet som innebär att vi väljer vilka vi vill ingå avtal med och inte.

Prisuppgifter om maten som finns på ett företags hemsida är precis ett sådant utbud. Dessa är riktade mot allmänheten och därmed är detta inte bindande för säljaren. Avtalet blir istället giltigt när företaget accepterar köparens beställning. Avtalet mellan dig och restaurangen skulle alltså bli bindande när du beställer maten och de accepterar detta. Butiken har alltså rätt att tacka nej till ditt erbjudande att köpa varan till priset som står på hemsidan.

Sammanfattning

Du kan inte kräva att få köpa maten till priset på hemsidan. Dock ska butikerna inte visa ett felaktigt pris för att vilseleda sina kunder. Företaget är skyldigt att lämna korrekt och tydlig prisinformation (prisinformationslag 10 §). Du kan anmäla ett företag till konsumentverket om de inte gör det.

Hoppas du fick svar på din fråga och tack för att du vände dig till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Nadja Nordlund

Nadja Nordlund
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Anbud och accept (347)
2021-10-25 Vad gäller när accept inte har samma villkor som anbudet?
2021-10-01 Är standardavtalet en del av anbudet när det är hänvisat till, men inte bifogat?
2021-09-30 Bokning av hotellrum
2021-09-30 Avtalsbrott vid köp på Facebook marketplace

Alla besvarade frågor (96520)