Är mitt äktenskapsförord registrerat?

FRÅGA
HejHur kan jag ta reda på om vårt äktenskapsförord är registrerat hos skatteverket?Kan man med bank id gå in och se det på internet?Eller måste man ringa? Har suttit i telefonkö till dom idag, men det hann inte bli min tur före de stängde.Tacksam för svar Mvh A
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett äktenskapsförord är en privat överenskommelse mellan makar, men det måste registreras hos Skatteverket för att vara gällande. Ett äktenskapsförord som inte är registrerat är ogiltigt (Äktenskapsbalken 7 kap. 3 § tredje stycket).

Skatteverket ombesörjer ett äktenskapsregister, som innehåller information om registrerade äktenskapsförord samt andra familjerättsliga handlingar. Det är möjligt för privatpersoner att begära ut handlingar från äktenskapsregistret eftersom det är offentligt.

Du vill veta om ditt äktenskapsförord är registrerat hos Skatteverket. För att ta reda på det kan du beställa den information som finns i äktenskapsregistret som rör dig och ditt äktenskap. Det är inte nödvändigt att kontakta Skatteverket via telefon. Din begäran kan skickas genom ett brev till Skatteverket i Härnösand. Ett annat alternativ är att använda Skatteverkets mejlformulär, eller att faxa din begäran.

På Skatteverkets hemsida finns bra och lättillgänglig information om hur du går tillväga för att beställa uppgifter ur äktenskapsregistret samt de kontaktuppgifter du behöver. (länk till Skatteverkets information om äktenskapsregistret).

Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Hanna Lindqvist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
AB7 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-15 11:22
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (986)
2019-08-17 Hur får man en vigsel till stånd i Kanada?
2019-08-16 Hur ser vi till att jag får tillbaka det kapital jag lånat ut till min hustru, om hon skulle gå bort före mig?
2019-08-15 Kan vi få vårt äktenskap registrerat i Sverige om vi gifter oss utomlands innan min betänketid gått ut?
2019-08-14 Är mitt äktenskapsförord registrerat?

Alla besvarade frågor (72087)