FrågaFASTIGHETSRÄTTHyresrätt30/07/2020

Är hyresvärden skyldig att laga/byta ut en trasig ugn?

Hej!

Är hyresvärden skyldig enligt lag att laga/byta ut en ofungerande ugn (spisplattorna funkar dock) inom en viss tidsram?

Vänliga hälsningar

Lawline svarar

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att besvara din fråga kommer jag att hänvisa till Jordabalk (1970:994), nedan kallad JB.

Enligt 12 kapitlet 18a § JB så får hyresnämnden förelägga hyresvärden att vidta åtgärd för att lägenheten ska uppnå lägsta godtagbara standard. Detta innebär alltså att hyresnämnden kan "tvinga" hyresvärden att se till att lägenheten håller en viss standard. Det är du som hyresgäst som måste ansöka om ett sådant åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. För att en lägenhet ska anses ha lägsta godtagbara standard ska lägenheten bland annat vara "försedd med anordning inom lägenheten för matlagning, omfattande spis, diskho, kylskåp, förvaringsutrymmen och avställningsytor" (12 kapitlet 18a § sjätte stycket sjätte punkten).

Eftersom dina spisplattor fungerar är det oklart om det faktum att ugnen är trasig faller utanför den lägsta godtagbara standarden. Jag skulle dock tro att så är fallet eftersom den trasiga ugnen innebär ett hinder i möjligheten att laga mat och som tidigare nämnt så är i så fall är hyresvärden skyldig att åtgärda problemet. Jag kan inte hitta att det skulle finnas någon tidsram men jag antar att åtgärden ska ske så snart som möjligt, om inte annat så sätter hyresnämnden upp en tidsram inom vilken åtgärden ska ha vidtagits i det fall du ansöker hos dem om föreläggande.

Tips och råd

Det första du kan göra är att kontakta din hyresvärd och informera denna om att ugnen är trasig och att du vill ha det åtgärdat. Om hyresvärden inte byter ut/lagar ugnen så kan du ansöka hos hyresnämnden om åtgärdsföreläggande vilket innebär att hyresnämnden "tvingar" hyresvärden att åtgärda ugnen. Information om hur du ansöker om åtgärdsföreläggande finns på Sveriges Domstolars hemsida där det även finns en blankett du kan ladda ner och fylla i.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler frågor är du välkommen att ställa dem till oss här på Lawline.

Mvh

Sanna WallRådgivare
Hittade du inte det du sökte?