Är huset samboegendom?

FRÅGA
Min dotter köpte ett hus för snart sex månader sedan. Hon står som ägare och betalar lånen.Hennes sambo flyttade in samtidigt men bidrar inte ekonomiskt eftersom han inte har arbete annat än mkt sporadiskt. Det visar sig nu att han misshandlat henne flera ggr.Om hon nu " kastar " ut honom-- måste hon dela värdet av villan med honom??
SVAR

Hej!

Tack för att du ställer din fråga till oss på Lawline.

För det första behöver man fundera på om de verkligen är sambor enligt lagens mening. 1 § sambolagen anger att sambor är ett par som ”stadigvarande bor tillsammans”. Ett riktmärke brukar vara att paret har bott tillsammans i sex månader. Din dotter och mannen verkar uppfylla det kravet och är nog sambor i lagens mening.

När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske av samboegendomen. Paret ska alltså dela lika på det som klassas som samboegendom, 8 § sambolagen.

Är huset samboegendom? Det beror på om din dotter skaffade egendomen för att använda den tillsammans med mannen eller inte. Det framkommer av 3 § sambolagen att endast den egendom som någon av dem har skaffat för gemensam användning är samboegendom. Har hon planerat husköpet innan han kom in i bilden så är fastigheten inte avsedd för gemensam anvädning och hon behöver inte köpa ut honom. Tänk på att samma gäller för all egendom som han har bidragit med för gemensam använding.

Bodelning sker enligt 13 § sambolagen genom att samboegendomen som din dotter har läggs ihop till en summa som hon sedan får dra av sina skulder som hon har när samboförhållandet avslutas. Om din dotter har lån på huset kanske det ändå inte blir en så stor summa. Här har jag för lite information för att kunna hjälpa dig med bodelning och jag får hänvisa dig till våra övriga tjänster.

Det känns kanske inte rättvist att hon ska behöva köpa ut honom om han inte har betalat för något och då råder jag er att försöka diskutera med mannen och lösa det själva istället utan att begära bodelning enligt 8 § sambolagen. Sambolagen behöver bara användas om man inte väljer en egen lösning.

Jag antar i mitt svar att de inte har skrivit något samboavtal.

Hoppas att det gav svar på din fundering. Skriv gärna en ny fråga i vårat frågeformulär om det är något som fortfarande är oklart.

Lawline
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2664)
2020-07-14 Vem av samborna har rätt att bo kvar i lägenheten vid en bodelning?
2020-07-14 Är sambolagen dispositiv?
2020-07-14 Klassas en investeringslägenhet som samboegendom?
2020-07-13 Vad gäller mellan mig och min sambo om vårt förhållande tar slut?

Alla besvarade frågor (81929)