Är fängelse ofrånkomligt vid grovt rattfylleri?

2016-12-30 i Trafikbrott
FRÅGA
Tja, har under ett par år haft lite av ett missbruk då jag brukat cannabis, amfetamin samt benzodiazepiner.Åkte första gången fast för ringa narkotika när en vän blev stannad i bil och tog med mig på provtagning.Sedan efter detta så fick jag efter några månader en husransakan där jag åkte för ringa narkotika igen, olaga framställning av narkotika (liten odling) som vägdes upp torkad till 13 gram lr något då den inte var klar. samt innehav då av dom 13 grammen och 1 gram hash.även hittades tårgas två stycken som jag fick på mig som låg i min lägenhet.sen efter detta så fick jag lämna prover för mitt körkort osv vilket jag gjort i 6 månader, 8 månader helt ren från alla substanser och börjar komma igång med arbetscoach osv osv så det går frammåt.en tabbe hände dock för några månader sen då jag efter några öl med bror min framför ufc tagit min insomningstablett för att gå och lägga mig, här vart det svart och vaknar upp dagen efter hemma med sjukhusband. har då tydligen druckit mer och krashat bilen i en stolpe. ångest deluxe kan man säga. hade enligt provtagning på sjukhuset 1,36 i promille och det går ju därmed som grovt rattfylleri.Skall ha rättegång någon gång nästa år angående dessa förteelser och undrar då lite över vad jag kommer dömas till. Känns så jävla tråkigt att åka på någon/några månaders fängelse då ja verkligen försöker att komma ut i arbetslivet och har tigit mig ur mitt missbruk. Körkortet förstår jag kommer ryka men vill liksom bara sikta framåt o
SVAR

Hej!

Först och främst tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Jag hoppas mitt svar motsvarar dina förväntningar men välkomnar naturligtvis synpunkter och/eller önskemål om kompletteringar i kommentatorsfältet.

Såsom jag förstår din fråga så är det klarlagt att du kört bil under förhållandevis stark alkoholpåverkan. I enlighet med vad du själv säger så medför en alkoholkoncentration överstigande en promille i blodet att brottet klassificeras som grovt rattfylleri (4 a § trafikbrottslagen).

Jag har full förståelse för att du känner stor frustration över att riskera ett fängelsestraff när du samtidigt är motiverad att få rättsida på ditt liv. Alltjämt är rattfylleri, i relation till andra brott med likvärdig straffskala, något som samhället ser extra allvarligt på. Utgångspunkten när någon gjort sig skyldig till det aktuella brottet, särskilt om det är grovt, är att påföljden ska bestämmas till fängelse. Dock finns det andra faktorer, t.ex. ålder och gärningsomständigheterna, som inverkar på den slutliga bedömningen som görs av domstolen. Att du tidigare ”åkt fast” för narkotikarelaterad brottslighet är givetvis inte positivt men sannolikt inte avgörande för huruvida du ska dömas till fängelse eller inte.

Min rekommendation är att du under den kommande domstolsförhandlingen, efter bästa förmåga och med stöd av din offentliga försvarare, argumenterar för att en icke frihetsberövande påföljd inte bara skulle vara positiv för dig personligen utan även samhället i stort (med ett fängelsestraff i bagaget blir det ju svårare att etablera sig på arbetsmarknaden vilket drabbar såväl individen som samhället). Är du lyckosam i din argumentation kan påföljden istället bestämmas till böter, villkorlig dom eller skyddstillsyn (eller en kombination av dem).

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1078)
2021-01-17 Rattfylleri och olovlig körning
2021-01-16 Vad är straffet för rattfylleri
2021-01-15 Får minderåriga dricka alkohol medans jag kör bil?
2021-01-13 Påverkar olovlig körning möjligheten till körkortstillstånd?

Alla besvarade frågor (88329)