Är det tillåtet att sälja pepparspray över e-handel?

2016-01-31 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej.Jag har en fråga angående peppar spray.Jag har funderingar på att öppna en E-butik för privat skydd, och ok jag skulle sälja ex peppar spray uppdelat i tomma flaskor och vätska separatär det då lagligt att sälja eller inte...jag vet att det inte är lagligt att inne ha dettamen om jag inte är fel påläst så borde det gå att göra som jag beskriverVarma HälsningarLars Jonsson
SVAR

Hej och tack för att du valt att vända dig till Lawline!

Precis som du säger är det olagligt att sälja och inneha pepparspray då det likställs med ett skjutvapen i vapenlagens mening, 1 kapitlet 3 § e).

Jag kan inte hitta ett tydligt svar på din fråga i lagtexten, men eftersom du säljer både spray och flaska finns det en stor risk att en domstol kan komma att döma till din nackdel. Jag betvivlar att lagen är tänkt att vara så stelbent att man ska kunna kringgå lagen så enkelt. En jämförelse är att man i så fall skulle kunna sälja vapen i delar i syfte att köparen själv ska bygga ihop.

Jag vill dock understryka att jag inte är helt säker så mitt råd är att du tar kontakt med en jurist som är specialiserad på vapenlagen innan du börjar din verksamhet.

Mikael Jonasson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2503)
2020-12-02 Försvinner brotten helt vid gallring från belastningsregistret?
2020-12-01 Kan kungen åtalas eller avsättas?
2020-11-30 Vad har man för rättigheter som misstänkt för ett brott?
2020-11-30 Påverkar böter i mitt belastningsregister mina arbets- och resmöjligheter?

Alla besvarade frågor (86873)