Är det tillåtet att fotografera andra personer?

FRÅGA
Hej! Att fota någon offentligt är ju inte olagligt, men blir det så ifall man tar en massa bilder på kvinnors bröst och rumpor och de märker det?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Kränkande fotografering

Kränkande fotografering är ett brott enligt 4:6a BrB. Kränkande fotografering innebär att det är otillåtet att filma eller fotografera någon i smyg utan dennes tillstånd. Ett annat rekvisit för brottet är att personen inte befinner sig på allmän plats. Alltså den som blir fotograferad ska befinna sig inomhus i t.ex. ett omklädningsrum, privat bostad eller toalett. Ett undantag från huvudregeln är om det med hänsyn till syftet är en försvarlig åtgärd att man fotograferar personen, t.ex. i myndighetsutövning eller nyhetsförmedling.

Sammanfattning och råd

Det är alltså inte brottsligt att ta kort på en random person ute på stan. Det är däremot olagligt att utan lov fota någon i en bostad, toalett eller omklädningsrum. Det kan även vara brottsligt att sprida vissa bilder/uppgifter som kan skada personen som berörs.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är välkommen att höra av dig igen om du har ytterligare frågor eller om du vill ha något i svaret förtydligat.

Hälsningar,

Ranya Eliassi
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1179)
2021-06-20 Är det straffbart att fotografera ett naket par som har sex ute i naturen?
2021-06-19 Bli fotograferad på sin egen tomt
2021-06-04 Kan man klättra på statligt eller privat ägt tak?
2021-06-01 Vad är "hemmet" i hemfridsbrott?

Alla besvarade frågor (93238)