Är det saklig grund för uppsägning att en arbetstagare ljugit om sin utbildning vid anställning?
En chef inom omsorg blev tillsatt efter att denne, på papper och muntligt, utger sig för att fylla kvalifikationerna för jobbet. Dvs aebetslivserfarenhet och socionomutbildning. Sex månader in i anställningen börjat kollegor tvivla på kompetensen och dennes chef ber lm examensbevis. Personen erkänner då att denne ljugit om sin utbildning. Är detta skäl för uppsägning?
Lawline svarar
Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag
Då din fråga rör eventuell uppsägning kikar vi närmare på anställningsskyddslagen (LAS).
Vi kommer även att i viss mån beröra rättsfall från Arbetsdomstolen.
Svårt at säga upp enbart på grund av att arbetstagaren ljugit om utbildning
Det råder delade meningar om en arbetsgivare kan säga upp en anställd enbart på den grund att den anställde vid anställningsavtalets ingående ljugit om sin utbildning.
De som menar på att det borde vara möjligt tar oftast sin utgångspunkt i den så kallade förutsättningsläran, dvs. att arbetsgivaren aldrig hade ingått avtalet om han eller hon vetat om de korrekta förutsättningarna.
De som menar på att det inte borde vara möjligt hävdar allt som oftast att det föreligger en långtgående undersökningsplikt för arbetsgivaren att försäkra sig om att arbetstagaren verkligen besitter de kunskaper och förutsättningar som krävs för tjänsten.
Slutsatsen som kan dras av det ovan anförda är att det kan vara svårt att säga upp en anställd enbart på den grund att arbetstagaren ljugit om sin utbildning.
Däremot kan det vara saklig grund för uppsägning på grund av inkompetens
Socionom blir man antingen genom att läsa socionomprogrammet eller genom att arbeta med kvalificerade uppgifter, varpå arbetsgivaren i varje enskilt fall gör bedömningen om personen i fråga kan jobba som socionom.
I det här fallet verkar arbetsgivaren ha bedömt att den anställde har tillräckliga kompetenser vid avtalets ingående.
Det förutsätter givetvis att personen i fråga också verkligen besitter den kunskap och kompetens som krävs.
Arbetsdomstolen har uttalat att "en uppsägning vid bristande kompetens normalt sett får ske först om arbetstagarens prestationer väsentligt understiger vad arbetsgivaren normalt borde ha kunnat räkna med" (AD 2011 nr 20).
Slutsatsen som kan dras är att det kan vara möjligt för arbetsgivaren att säga upp personen i fråga på grund av personliga skäl (7 § fjärde styckas LAS).
Samtidigt måste arbetsgivaren hjälpa den anställde att återfå kompetensen
Även om det är arbetstagaren som har det huvudsakliga ansvaret för sin kompetens får dock arbetsgivaren i en sådan situation anses skyldig att i rimlig utsträckning understödja den anställde i ansträngningarna att återfå den yrkeskompetens som krävs.
Detta kan anses följa av den lojalitetsplikt som följer av anställningsavtalet.
Hur långt skyldigheten sträcker sig är svårt att svara på. Man får göra en bedömning från fall till fall. Klart borde dock vara att det ska röra sig om en enklare inskolning, och inte omskolning helt och hållet.
Mina råd
Ha en överläggning med arbetstagaren och fackförbund om hur situationen bör lösas, alternativt en förhandling om ni avser säga upp arbetstagaren.
Förhoppningsvis kommer ni fram till en smidig lösning för alla inblandade parter.
God jul!
Med vänliga hälsningar