Är det olagligt att spela in ljud om man själv deltar?

FRÅGA
Att spela in ljud från mötenJag har spelat in ljud från ett möte där jag själv deltar, men de övriga deltagarnas har varken godkänt inspelning eller är medvetna om att inspelning sker.Har jag gjort något olagligt?
SVAR

Hej och välkommen till Lawline med din fråga!

Din fråga handlar om inspelning av ljud där Brottsbalken är tillämplig.

Enligt 4 kap 9 a § brottsbalken (BrB) är det olagligt att olovligen, d.v.s. utan lov, spela in ljud från samtal där man själv inte deltar. I ett sådant fall gör man sig skyldig till brottet ''olovlig avlyssning''. Med andra ord är det fullt lagligt att spela in ett samtal om samtycke föreligger från den/dem som blir inspelade eller om man själv deltar i inspelningen.

Det saknar betydelse avseende vad samtalet handlar om eller om medverkande i inspelningen har vetskap om att de blir inspelade, sålänge du själv deltar i inspelningen.

Sammanfattningsvis kan jag informera dig om att du inte gjort något olagligt, eftersom att du själv deltar i inspelningen.

Jag önskar dig en fortsatt bra dag!

Med vänlig hälsning,

Natasha Fathifard
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (744)
2019-04-25 Inte olovlig avlyssning om man deltar i samtalet
2019-04-23 Vad blir straffet, om en anställd läser en kollegas journal?
2019-04-23 Är det tillåtet att spela in samtal för att använda som bevis?
2019-04-15 Är det straffbart om någon i smyg filmar en annan person, t.e.x på arbetet, men endast syns i bild själv och den ovetande personens röst är med i filmen?

Alla besvarade frågor (68177)