Är det möjligt att kräva bouppteckning i efterhand?
Hej!
Om en person dog 2014 och det inte gjordes en bouppteckning utan en endast en dödsboanmälan, är det möjligt att i efterhand kräva att det ändå görs en bouppteckning?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Allmänt
När ett dödsfall inträffat ska en bouppteckning förrättas inom tre månader från dödsfallet. Efter förrättningstillfället har man sedan en månad på sig att ge in bouppteckningen för registrering hos Skatteverket. Se ärvdabalken 20 kap. 1 §.
En dödsboanmälan kan ersätta en bouppteckning om den avlidnes tillgångar inte överstiger mer än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet. Att en dödsboanmälan har utförts och inlämnats till Skatteverket utgör inte ett hinder för att att en bouppteckning senare förrättas och registreras av Skatteverket.
Bouppteckning i efterhand?
En bouppteckning ska göras trots en dödsboanmälan har gjorts om någon av följande förutsättningar är uppfyllda:
- En ny tillgång blir känd vilket medför att förutsättningarna för en dödsboanmälan inte längre finns (dvs. tillgångarna överstiger begravningskostnaderna m.m.).
- Att en dödsbodelägare eller annan person vars rätt kan påverkas av att en bouppteckning inte förrättas begär en bouppteckning. Personen måste samtidigt ställa säkerhet för bouppteckningskostnaderna.
Detta regleras i ärvdabalkens 20 kap. 8 a § 3st.
En bouppteckning som följer efter en dödsboanmälan ska förrättas senast tre månader efter att den nya tillgången blivit känd eller begäran om bouppteckning gjordes samt säkerhet ställes. Skatteverket kan då ge anstånd med att förrätta bouppteckningen. Se här.
Sammanfattningsvis är det möjligt att i efterhand kräva att en bouppteckning utförs efter tidsfristen löpt och en dödsboanmälan utförts såvida någon av förutsättningarna i 8 a § är uppfyllda, dvs. ny tillgång blir känd eller person vars rätt kan påverkas begär en bouppteckning samt ställer säkerhet för kostnaderna.
För tillvägagångssätt och övrig information hänvisar jag till Skatteverkets hemsida. Du kan läsa mer här.
Vänligen,