Är det lättare att skriva avtal sinsemellan eller att ingå äktenskap?

Hej!

Jag undrar om det går att skriva testamenten och samboavtal som ger samma rättigheter och "skydd+ekonomiska trygghet" för sambos som om man vore gifta med varandra?

Vi har båda två barn var från tidigare äktenskap men inga gemensamma barn. Dör han kommer barnens mor att nagelfara allt skrivet för att ge barnen allt de har rätt till och lite till.... Jag är rädd att hamna på bar backe...

Frågan är alltså om det är bättre och lättare att ingå äktenskap och skriva äktenskapsförord än att försöka täcka alla kryphål med att skriva samboavtal och testamente?

Lawline svarar

Hejsan!

Först och främst kan det sägas att två personer tyvärr inte kan avtala om att regler för äktenskap ska gälla. Äktenskap är ett speciellt kontrakt mellan två personer och därför skyddas det på det viset. Ni kan däremot skriva ett testamente som ger samma trygghet som om ni vore gifta eller tom ett starkare skydd. Det är upp till er hur ni vill fördela er kapital efter livet.

Sambos har en viss ekonomisk trygghet i och för sig. När ni är sambos separerar ni eran egen ekonomi från varandras och det enda ni delar på är det ni köper för gemensamt bruk (möbler, vitvaror, etc). Sambos har även ett ekonomiskt skydd om någon avlider genom sambolagen 18§ 2st, som stadgar att man har alltid rätt till två prisbasbelopp från tillgångarna ni har köpt för gemensamt bruk oavsett vad (årets prisbasbelopp är 45 500 kr enligt SCB). Är detta inte tillräckligt för dig så är giftermål en bättre trygghet.

Jag skulle rekommendera äktenskap, det är bättre och lättare att ingå ett äktenskap och skriva ett äktenskapsförord. Jag är däremot en hopplös romantiker och tycker att äktenskap inte ska ingås enbart för att det är lättare och bättre utan att det är viktigt att det även håller i längden, emellertid är ni redan sambos och jag förutsätter att kärleken redan finns där!

Jag önskar er allt gott! Med vänliga hälsningar, Lawline.

Binh TranRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Äktenskap och äktenskapsförord? Vi hjälper dig till fast pris!

Äktenskapsförord1995 kr

Upprättande av äktenskapsförord som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning