Är det lagligt för en bostadsrättsförening att ta ut en avgift för andrahandsuthyrning på 1000 kr/månad?

2017-06-20 i Föreningar
FRÅGA
Hej! En motion till vår bostadsrättsföreningsstämma är att ta ut en andrahandsuthyrningsavgift på 1000 kr/månad för att täcka föreningens kostnadsmässigt och för att det är tidskrävande för styrelsen. Är det lagligt? Är det inte 10 procent av prisbasbeloppet som är tillåtet? Mvh/Anton
SVAR

Hej Anton!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Publicera gärna en kommentar, alternativt mejla marcus.backstrom@hotmail.com, om du önskar få kompletterande uppgifter eller någonting förtydligat.

Kort och gott har du helt rätt avseende att den högsta tillåtna föreningsavgiften för andrahandsuthyrning av en bostadsrätt är 10 procent av prisbasbeloppet (för närvarande ca. 4500 kr). Detta framgår av 7 kap. 14 § femte stycket bostadsrättslagen. För att föreningen ska få ta ut avgiften måste den dessutom vara inskriven i föreningens stadgar (första stycket i samma paragraf). Om detta inte står omnämnt i stadgarna måste beslut om stadgeändring, med kvalificerad majoritet, fattas på två olika föreningsstämmor (9 kap. 23 § första stycket bostadsrättslagen).

Sammanfattningsvis kan du hälsa motionären att dennes förslag strider mot lagen och att andrahandsuthyrningsavgift överhuvudtaget bara kan tas ut om det står inskrivet i stadgarna.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Föreningar (524)
2021-07-26 Ska revisorn revidera verksamhets-berättelsen i en förening?
2021-07-22 Krävs föreningens godkännande för att bo i min förälders lägenhet?
2021-07-21 kan medlem i valberedning också vara firmatecknare?
2021-07-19 Behöver en ideell förening registreras?

Alla besvarade frågor (94413)