Är det lagligt att utge sig för att vara läkare när man inte är det?

2019-11-28 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej!Kan jag straffas för följande:1 . Ringa och säga att jag är en viss person (ex . Läkare) ringer från (ex. Ungdomsmottagningen/smittskydds)2. Fråga om sexuella kontakter personen haft i innan positiv klamydia test och dylikt Va är straffet och på vilka grunder Sammanfattningsvis busringa och ställa privata frågor
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vissa titlar är skyddade och kräver viss yrkeslegitimation. Läkartiteln tillhör de skyddade titlarna. Endast den som fått en läkarlegitimation har rätt att kalla sig för läkare enligt 4 kapitlet 3 § Patientsäkerhetslagen. Om någon som inte har en läkarlegitimation skulle utge sig för att vara läkare kan hen få betala böter enligt 10 kapitlet 5 § Patientsäkerhetslagen.

Gällande den andra frågan kan även exempelvis förtal eller ofredande enligt brottsbalken aktualiseras beroende på om du sprider vidare informationen eller kränker personen i fråga genom att upprepande gånger ringa och trakassera hen.

För att svara på din fråga kan du straffas för det du beskriver. Det är olagligt att utge sig vara läkare när du inte är det i syfte att få svar på privata frågor.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Narin Melazade
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2313)
2020-03-30 Hur länge finns rattfylleri med i belastningsregistret?
2020-03-29 Vad innebär angivelsebrott
2020-03-28 Får man gå ut på stan med skyddsdräkt och skoja/pranka i coronatider?
2020-03-27 Vad är ett oäkta underlåtenhetsbrott?

Alla besvarade frågor (78498)