​Är det lagligt att använda gatukritor på allmän plats?

FRÅGA
HejÄr det lagligt för barn att rita med vanliga gatukritor på allmän plats?Mina små barn i förskoleålder satt i lugn och ro bredvid en bollplan och ritade hjärtan på marken när en arg man ställde sig och ropade från en balkong att det var fult och att det inte var ok. Barnen blev skärrade och även när vi förklarat att det försvinner vid regn fortsatte han ropa glåpord.Vad gäller?I vår barndom ritade vi alltid med gatukritor utan att någon skällde ut oss eller sa att det inte var ok. Det försvinner med regnet och heter just gatukritor.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att svara på din fråga kommer jag att gå in i Brottsbalken(BrB).

Att använda gatukritor kan under vissa omständigheter räknas som skadegörelse(BrB 12 §). Som ett exempel på när detta har ansetts varit fallet är när en person målade ett hakkors inne i en galleria.

Men eftersom dina barn ritade hjärtan på en plats kring en bollplan på vad jag antar är en allmän tillgänglig lekplats så ser jag inte att det skulle kunna röra sig om någon form av skadegörelse eller annat brott.

Så länge ni väljer en plats där målningarna försvinner och som lämpar sig för barns lekande, så är min bedömning att det inte är något juridiskt problem för er del. Sedan är det så klart alltid bäst att undvika konflikter om detta är möjligt, även om man har "rätt".

Vänligen,

Daniel Sandström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Skadegörelsebrott, 12 kap. BrB (92)
2019-07-15 Påföljden vid skadegörelsebrott
2019-07-06 Är det ringa skadegörelse att göra stopp i toaletten så det blir en fuktskada?
2019-07-05 Borttagandet av böter i straffskalan för skadegörelse av normalgraden
2019-07-05 Straff för skadegörelse av normalgraden

Alla besvarade frågor (71226)