Är det förtal om en läkare skriver misstankar om misskötsel i ett barns journal?

FRÅGA
Jag läste svaret till frågan om man kan anmäla en läkare för förtal, och att det ofta inte går, eftersom de inte "sprider" uppgifter. Men vad händer om en läkare bakom vår rygg skrev misstankar om att vi inte använde ortosen på vårt barn som vi skulle (vilket skulle ha omöjliggjort förbättring) så att alla andra läkare (narkos, andra ortopeder, sjukhuspersonal) kunde läsa det och alltså få en felaktig bild av oss som oansvariga som inte bryr oss om vårt barns hälsa? Om de får det intryck av oss kanske deras fortsatta behandlingsrekommendation eller bemötande av oss påverkades.
SVAR

Hej och tack för din fråga!

För att brottet förtal ska bli aktuellt måste läkaren ha någon form av onda avsikter med det hen skrivit samt ha lämnat vidare den informationen för att patienten ska utsättas för andras missaktning. I det du beskriver om att en läkare skulle ha sådana misstankar är det relevant för patientens sjukdomshistoria och ska nedtecknas i hens journal, det är då inget brott att skriva en sådan sak.

Hoppas att du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att ställa en ny!

Jenny Ångström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1248)
2021-09-20 Brottsligt att påstå att någon lider av psykisk sjukdom?
2021-09-19 Vad blir straffet för den som anklagar annan för vanvård och misshandel av barn?
2021-09-12 Falska anklagelser.
2021-09-05 Är det förtal att skriva negativa saker om sina grannar på Facebook?

Alla besvarade frågor (95747)