Är det brottsligt att lämna osanna uppgifter i syfte att skada?

FRÅGA
Mitt ex hotar att skicka min dom och hittar på mer saker som ej är sant till min chef i syfte att jag ska bli av med arbetet.Får hon göra så.Om ej, vad är det för brott samt straff
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal finns reglerat i 5 kap 1 § brottsbalken. " Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter."

Ditt ex har hotat att sprida en dom och osanna uppgifter om dig, domen är iofs inte påhittad av honom. Det är irrelevant för förtalsbrottet om uppgiften är sann eller inte sålänge det inte på annat sätt är försvarligt. Det räcker inte med ett utpekande om en person som brottslig, utan brottet i sig måste typiskt sett medföra andra personers missaktning. Mindre allvarliga brott, som trafikförseelser och liknande, har inte ansetts vara ett brott där uppgift om detta till tredje man kan leda till förtal. Beroende på vad din man säger så kan detta vara förtal.

Om du vill driva frågan vidare kan du väcka enskilt åtal enligt 5 kap 5 § brottsbalken. Åtal för förtal är ett s.k. målsägandebrott, vilket innebär att det är du som målsägande, och inte en åklagare, som måste väcka åtal. Detta innebär att den förlorande parten betalar rättegångskostnaderna.

Hoppas detta gav svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Alban Dautaj
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1237)
2021-07-31 Är det olagligt att kalla någon för hora?
2021-07-31 Förtal och rättsprocessen bakom
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?

Alla besvarade frågor (94630)