Är det bättre att skänka eller sälja en fritidsfastighet?

2017-10-27 i Gåvoskatt
FRÅGA
Min far vill skänka en sommarstuga som gåva till mig. Stugan är värderad till 1.500.000:- är det bättre att han säljer den till sonen för ett skäligt pris? Vad är i så fall ett skäligt pris i detta fall?
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Det framgår inte riktigt av din fråga ur vilket perspektiv du vill ha svar. Ur skatterättslig synpunkt är det bättre om din far ger bort fastigheten till dig eftersom vi i Sverige inte längre har någon gåvoskatt. Skulle han i stället sälja fastigheten till dig blir det skatt på eventuell vinst. Ett annat perspektiv är dock det familjerättsliga. Du nämner inte i din fråga om det finns andra arvsberättigade (syskon till dig exemeplvis), men om det gör det bör du veta att gåvan ses som förskott på arv enligt ärvdabalken 6 kap. 1 §. Om din far inte vill att gåvan ska ses som förskott på arv kan han låta det framgå i gåvobrevet eller ett testamente. Om ni behöver hjälp med att upprätta till exempel gåvobrev rekommenderar jag att ni bokar tid hos en av våra jurister. Du kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Vänligen

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (335)
2021-09-08 Måste man betala skatt när man får en fastighet i gåva?
2021-08-23 Bästa sättet att överlåta fastighet till mina barn skattemässigt
2021-08-22 Is a gift taxable in Sweden?
2021-08-14 Beskattas gåva?

Alla besvarade frågor (95782)