Är bilen samboegendom?

FRÅGA
Om jag hade en ny bil innan vi blev sambos som är regristread på mig, har sedan dess bytt till andra bilar under åren är då bilen min egendom vid sambons bortgång
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du undrar om bilen inräknas som samboegendom och vad som gäller kring denna vid ena sambons bortgång. Regler om detta finner du i Sambolagen (2003:376).

Av din fråga framgår det att du har köpt bilen och den är registrerad på dig.

I en bodelning med anledning av ena sambons död ingår all samboegendom (12 § Sambolagen).

Vad anses som samboegendom?

Sambors gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte annat följer av 4 eller 9 §§ Sambolagen (5 § Sambolagen).

Kan bilen räknas som gemensamt bohag?

Möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet, samt sådant som används uteslutande för den ena sambons bruk är inte samboegendom (6 § Sambolagen).

Enligt SamboL 3 § att utläsa motsatsvis, utgör det som är samägt INTE samboegendom – om det inte är just bostad eller bohag. Det diskuterades i förarbetena till Sambolagen specifikt kring om bilar skulle ingå eller inte, men förslaget genomfördes aldrig. Oavsett om bilen är samägd eller ej så utgör denna alltså inte samboegendom.

Sammanfattning:

Som svar på din fråga är bilen fortfarande din egendom vid sambons bortgång och ska ej medräknas vid en eventuell bodelning med anledning därav.

Vänliga hälsningar,

Lovisa Stenbacka
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 036 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-12 11:36
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2419)
2019-10-14 Hur värderas samboegendom?
2019-10-14 Har sambon rätt till bostaden vid en separation
2019-10-13 Jag betalade mer än min sambo i kontantinsats, går det att reglera denna skillnaden på något sätt?
2019-10-13 Ingår bostaden i en bodelning när ett samboförhållande upphör?

Alla besvarade frågor (73691)