Är avkastning på enskild egendom giftorättsgods? Vad händer om giftorättsgods spenderas innan bodelningen?

2017-03-08 i Bodelning
FRÅGA
Hur går det till om man ligger i skilsmässa och mannen äger en hyresfastighet som genom äktenskapsförord ska vara hans enskilda egendom (och inte ingå i bodelningen) men de intäkter som fastigheten gett under de senaste åren, ska dessa ingå i bodelningen? Han äger fastigheten privat och hyresintäkterna läggs varje år på hans beskattningsbara inkomst. Vid brytdatumet fanns drygt en miljon kronor på fastighetskontot. Om de pengarna ska ingå i bodelningen, vad händer om det nu skulle visa sig att han har spenderat pengarna under prövotiden? Mvh E
SVAR

Hej och tack för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Regler om bodelning finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Den första frågan du vill ha svar på är om avkastning på enskild egendom ska ingå i bodelningen, d.v.s. om de pengar mannen tjänat på hyresfastigheten ska ingå i bodelningen. Svaret på detta är som huvudregel ja. Avkastning på enskild egendom är giftorättsgods, om inte annat har föreskrivits i t.ex. ett äktenskapsförord (7 kap 2 § andra stycket ÄktB). Finns ingen sådan föreskrift är avkastningen (pengarna) giftorättsgods och ska således ingå i bodelningen (10 kap 1 § ÄktB).

Den andra frågan avser vad som händer om mannen har spenderat pengar som ska ingå i bodelningen efter den s.k. brytpunkten. Brytpunkten är den dag utifrån vilken bodelningen ska göras. Denna dag är den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (9 kap 2 § ÄktB). Varje make är skyldig att tills bodelningen förrättas redovisa för sin egendom (9 kap 3 § ÄktB). Trots att pengarna spenderas ska således dessa räknas in till bodelningen vilket leder till att de ska delas mellan makarna.

Hoppas att svaret hjälpte och tack än en gång för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2838)
2021-08-01 Egendom som träder i stället för annan egendom
2021-08-01 Vad ingår i bodelningen?
2021-07-31 Påverkas den kritiska tidpunkten vid skilsmässa av betänketid?
2021-07-31 Finns det kvar en giftorätt om man inte genomför en bodelning efter skilsmässa?

Alla besvarade frågor (94568)