Är äktenskapsförord giltigt efter en skilsmässa
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Lagen som reglerar äktenskapsförord och vidare skiljsmässa är Äktenskapsbalken (ÄktB).
Enskild egendom
Enligt 7 kap. 2 § ÄktB är enskild egendom bland annat egendom som följder av äktenskapsförord. Detta innebär att egendomen som följder av det avtalet, i utgångspunkt, inte ska medtas i en bodelning (7 kap. 1 § ÄktB).
Äktenskapsförord
Det finns ett formkrav för att äktenskapsförordet ska vara giltigt. Det krävs att det upprättats skriftligen, undertecknat av båda makarna samt att det ska ha varit ingivet för registering hos skatteverket (7 kap. 3 § ÄktB). Dvs om avtalet ligger kvar hemma i lådan eller hyllan är avtalrt ogiltigt.
Äktenskapsförord är giltigt vid en bodelning efter skiljsmässa. Dock kan villkor i ett äktenskapsförord som är oskäliga med hänsyn till innehållet, omständigheterna vid ingåendet av äktenskapsförord , inträffade förhållande eller omständigheter i övrigt, jämkas eller lämnas utan avseende vid en bodelning (12 kap. 3 § ÄktB). Detta innebär att de som står i äktenskapsförorden kan bli ogiltigt om den ena parten lurat den andra eller om det skulle vara oskäligt för andra parten att avtalet skulle upprätthållas.
Slustats
Äktenskapsförord är giltigt även efter en skiljsmässa, detta förutsatt att avtalet uppfyller formkraven och att det inte är oskäliga villkor som skildras i avtalet.
Hoppas du fick svar på din fråga!
MVH