Ansvar för skadad hund

FRÅGA
Hej!Jag o min hanhund var ute o gick en eftermiddag på en allmän väg i koppel o gick förbi ett hus där det bor en annan hund,ja kunde inte se att den andra hunden el ägarna var ute på sin gård fören det var för sent. Deras hund flyger fram till staketet,skäller o får ut huvudet genom brädorna o biter min hund i underkäken o lite ner på halsen.Ja lyckas sliten bort honom från min,tar tag i selen på min hund för att få ett bättre kontroll,deras hund gör ett nytt utfall genom brädorna o flr söker bita igen,ja håller tillbaka min i selen o försöker trycka tillbaka den andra hunden med den andra handen o då biter deras hundmig i handen,slipper fort o ställer sig på bakbenen med frambenen på staket så det viker sig utåt mot oss,ja o får ett nytt tag över huvudet på min men denna gången biter min tillbaka o får tag på hundens hals o håller ett par sek innan ja får bort honom.Tillslut lyckas ja hållaundan hundarna på varsin sida av staketet o försöker se efter hundens ägaren,kvinnan står ca10meter bort vid huset o baraser på,mannen tar god tid på sig m att parkerabil o stänga garageporten.Kvinnan kommer först fram,tar sin o kopplar vid huset.Vipratar o ja säger att någon av hundarn blöder,kvinnan svarar,säker bara din så d gör inget men deras blev tråkigt nog biten värst o behöver sys.Räkningen bli ca17000,försäkringen bet ca halv o ja skulle bet mellanskillnaden men nu vill d att ja ska betala allt även om deras försäkring täcker halva o hotar m avlivning o polisanmäl. Va gör ja nu?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om skador som hundar orsakar finner du i lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter (här).

För hundar gäller så kallat "strikt ansvar" (se 19 § första stycket). Med detta menas att hundägare är ansvariga för alla skador deras hund orsakar och måste betala skadestånd för att ersätta dessa. Det gäller oavsett om skadan orsakades av att hundägaren uppträtt vårdslöst eller ej, förutsatt att skadan faktiskt orsakades av hunden i fråga.

När det som i detta fall är fråga om två hundar som bitit varandra och båda är vållande till skador enligt principen om strikt ansvar för hundar sker fördelning av skadestånd på grundval av vållandet på ömse sidor och omständigheterna i övrigt i enlighet med skadeståndslagen (se SkL. 6:1). I detta fall skulle den omständigheten att den andra ägaren till en början inte gjorde något för att stoppa hundbråket samt att hunden inte tycks ha varit kopplad exempelvis kunna tala för att denna är mer vållande än du.

Hoppas att svaret är till hjälp och tveka inte att höra av dig ifall du har några fler frågor!

Vänligen,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndssansvar för djurägare (483)
2021-11-18 Principen om full ersättning
2021-11-15 Kan en hundägare bli skadeståndsansvarig när hunden har skrämt en någon och därmed orsakat en skada?
2021-11-15 Vem bär ansvaret om hund förstör hundvaktens saker?
2021-10-22 Grannens katt förstörde min matta

Alla besvarade frågor (97549)