Anställningsförfarande inom landsting
Hej. Överklagan av en anställning/förfarande inom landsting förstår jag görs till förvaltningsrätten.Förstår då att det kommer att handla om laglighetsprövning. Tror mig också förstå att Landstinget är skyldig att iakttaga saklighet och opartiskhet enligt RF 1 kap 9§. Vad innebär, hur granskas och hur bedömer juridiken saklighet vid en granskning av en anställningsprocess inom landsting?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Jag tolkar din fråga som att du undrar huruvida landstinget är skyldigt att iakta saklighet och opartiskhet vid ett anställningsförfarande, samt hur sakligheten ska bedömas i varje enskilt fall.
Lagar som jag nämner i svaret är lagen om offentlig anställning (LOA), regeringsformen (RF) och kommunallagen.
Hur man bedömer saklighet vid anställningar
Kravet på saklighet i samband med offentliga anställningar finns i 4 § LOA. När det ska göras en bedömning huruvida en anställning har varit saklig eller inte ska avseende fästas på förtjänst och skicklighet. Detta innebär att faktorer som spelar in är bland annat utbildning och arbetserfarenhet. Personlig lämplighet får inte samma utrymme vid offentliga anställningar som det får i den privata sektorn.
Kravet på saklighet
När det gäller anställningar hos kommuner och landsting så finns inte kravet på att bara ta hänsyn till sakliga grunder. De är ett undantag från bestämmelsen i 4 § LOA, (2 § LOA). Landsting kan med andra ord ta hänsyn till personlig lämplighet och har inget saklighetskrav på sig när det gäller anställningsförfaranden.
1 kap. 9 § RF
Eftersom du i din fråga skriver om betydelsen av 1 kap 9 § RF för landsting så tänkte jag nämna några ord om den bestämmelsen. 1 kap. 9 § RF syftar i första hand på allas likhet inför lagen. Den berör relationen mellan den offentliga förvaltningen och dess medborgare. Landstingens motsvarighet till denna bestämmelse finns i 2 kap. 3 § Kommunallagen, där det står att alla medlemmar till landstinget ska behandlas lika. Denna regel kallas för likställighetsprincipen och omfattar inte situationer då landsting skaffar sig materiella eller personella resurser. Anställningar är med andra ord inte omfattade av likställighetsprincipen.
Några sammanfattande ord
Saklighet vid anställning bedöms bara utifrån meriter, personligheten får näst intill inget utrymme.
Landsting är undantagna från saklighetskravet, de kan anställa någon utan att ta hänsyn till detta. Eftersom landstingen inte har krav på saklighet, så behöver de inte heller granskas för det.
Hoppas att du fick svar på din fråga, och välkommen åter till Lawline.
Med vänlig hälsning