Anställning som sagts upp innan startdatumet

2018-04-14 i Anställningsformer
FRÅGA
Min sons flickvän fick ett jobb inom omsorgen på ett företag utan kollektivavtal. Anställningskontrakt skrevs under av båda parter. Dock drabbades hon av influensa den dagen hon skulle tillträda och kunde inte infinna sig på arbetet. Någon vecka senare är hon frisk och redo att börja anställningen. Då har företaget rivit kontraktet och anställt en annan person på den tjänst hon har kontrakt på. Är detta förfarande lagligt?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Huruvida förfarandet är lagligt eller inte beror på hur anställningsavtalet har varit utformat. Jag misstänker dock att din sons flickvän anställts med en provanställning eller i någon form av allmän visstidsanställning. Tyvärr för er del så har arbetsgivarna stora möjligheter att avbryta sådana anställningar. En provanställning får sägs upp utan motivering och en allmän visstid (beroende på hur avtalet utformats) utformas ofta på ett sådant sätt att man rättsligt sett endast arbetar pass för pass. När man har arbetat klart det enskilda passet är man rättsligt sett inte anställd och då behöver inte arbetsgivaren erbjuda fler arbetspass.

Hoppas det löser sig ändå för dem och att hon kan hitta ett nytt arbete. Hoppas du fått svar på din fråga, annars får du återkomma.

Med vänlig hälsning

Erik Johansson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Anställningsformer (559)
2019-01-13 Anställd vill gå ner i tid
2018-12-30 Rätt till mer arbetstid.
2018-12-30 Vad händer om man fortsätter jobba efter att provanställningen gått ut?
2018-12-26 Beräkning av anställningstid vid visstidsanställning och vikariat

Alla besvarade frågor (64393)