Anställning - inte fått lön

FRÅGA
Hej. Jag fick provjobba på ett företag och där jag dumt nog inte heller fick skriva under några papper för de få dagarna jag jobbade. Nu har jag fått lönespecifikationen men har inte fått någon lön utbetald. Kan jag fortfarande kräva att få min ut min lön även om jag inte har skrivit under några papper?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Givetvis har du rätt till lön de dagarna du arbetat, men i slutändan blir det en bevisfråga. Arbetsgivaren har dessvärre inte en skyldighet att lämna ett anställningsavtal för det fall anställningen är kortare 3 veckor, 6 c § LAS.

Konstateras kan att en anställning inte behöver komma till genom att ett skriftligt avtal skrivs under, utan det kan även ingås bl.a konkludent. Det vill säga att du och arbetsgivaren beter er som om att ett faktiskt anställningsförhållande föreligger.

Att en anställning förelegat borde gå att bevisa utan större problem då du faktiskt har arbetat där vilket arbetsgivaren vet om. Du har rätt att direkt kräva ut din lön!

Ifall du är med i facket föreslår jag att du vänder dig dit då de kan hjälpa dig med sådana här problem.

Hoppas det var svar på din fråga, hälsningar

Johanna Barfoed
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?