Anställd vill gå ner i tid

En av mina anställda (butikssäljare) som är tillsvidareanställd på 25h/vecka vill säga upp sig för att börja jobba på annat håll. Samtidigt vill hon fortsätta jobba extra hos mig på helgerna.

Hur hanterar jag denna situationen?

Måste jag acceptera att hon går ner i tid från 25h/v till 4h/v?

Eller kan jag helt enkelt säga att jag vill ha någon som jobbar 25h/v och därmed inte har behov av henne på helgerna?

Om jag vill att hon jobbar extra på helgen, kan jag ta in henne som timanställd eller måste hon fortsätta att vara tillsvidare fast på färre timmar? Helst vill jag ju då ha henne på timme...

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Självklart ska det här gå att lösa på något vänster.

Du som arbetsgivare behöver inte gå med på att anställda vill går ner i tid. Det anses tillhöra din arbetsledningsrätt - du väljer vilken omfattning du behöver arbetskraft. Därtill har ni ett anställningsavtal som såklart gäller, med det följer att ena parten inte ensam kan ändra avtalets innehåll. Det krävs då en överenskommelse er emellan.

Villkorsändring

Om ni kommer överens kan ni välja att omreglera anställningsavtalet. Det förutsätter såklart att båda vill att anställningsformen fortsatt ska vara just tillsvidare, dock i färre timmar per vecka. Om det dock inte tillgodoser dina behov av arbetskraft, behöver du inte göra det - villkorsändringen förutsätter givetvis att båda parter är överens.

Uppsägning - ny anställningsform

Hon är som anställd fri att säga upp sig och lämna sin tillsvidareanställning. Du kan då ta in henne som timanställd vid behov. Så kallad "timanställning" regleras inte i lag men är vanligt förekommande. Det innebär i princip att du ingår en tidsbegränsad anställning med henne varje gång hon tackar ja till att jobba på då exempelvis helger. Hon har då även rätt att tacka nej eftersom det saknas permanent avtal mellan er. Hon får då betalt för arbetad tid, och varje tidsbegränsade anställning blir just det passet hon tackar ja till - exempelvis 8 timmar.

I sista hand kan du självklart säga upp anställningsavtalet med saklig grund enligt lag om anställningsskydd i de fall hon inte kan uppfylla sin arbetsskyldighet som följer av anställningsavtalet.

Sammanfattningsvis ser jag inte att det borde bli några problem här utan du har helt rätt i din sak. Hur ni väljer att gå tillväga beror på huruvida du vill ha kvar henne som tillsvidareanställd fast i mindre omfattning - då omreglering verkar lämpligast, eller om du hellre vill ha henne som timanställd - då uppsägning verkar lämpligast.

Hoppas det här var svar på din fråga. Jag önskar dig lycka till med ärendet, och hör gärna av dig igen vid ytterligare funderingar!

Sara HillRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Arbetsrätt och Anställningsformer? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo