Ansökan om skuldsanering

FRÅGA
Hej.. Jag har fått dom from höverätten på brott mot lagen (avkodingutrusning) skadeståndet som jag måste betala är 8 miljoner . Jag studerar nu och min tjej har jobb. jag har 6 barn . Kan jag får söka skuldsanering och hur ligger chansen att bli beviljad ?min mail är msphone_micky@hotmail.comTACK för hjälpen..
SVAR

Hej och tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline!

Det är Kronofogdemyndigheten som prövar ärenden om skuldsanering, Skuldsaneringslag (2016:675) (SSL) 4 §, se här: här. För att du som privatperson ska få beviljat skuldsanering måste du ha dina huvudsakliga intressen i Sverige, vilket förenklat innebär att du måste ha din hemvist (bo) i Sverige, även medborgarskap, folkbokföring, inkomstkälla och vart du har betalar dina skatter kan påverka beslutet, 6 § SSL.

För att få beviljad skuldsanering krävs det att du är kvalificerat insolvent, vilket betyder att du inte kan eller kommer att kunna betala tillbaka dina skulder på en väldigt lång tid framöver, 7 § SSL. Den här bedömningen kommer att göras av Kronofogden som då tar hänsyn till samtliga omständigheter i ditt fall. Kronofogden kommer även att titta på hur skulderna kom till och på dina ansträngningar att bli skuldfri och hur du kommer att samarbeta i handläggningen av ärendet med Kronofogden, 9 § SSL.

Som du förstår kan inte jag ta ställning till om du kommer att kunna bli beviljad skuldsanering eller inte, utan jag kan endast ge dig kriterierna. Utifrån din fråga låter det som att du skulle kunna bli beviljad skuldsanering men det är som sagt upp till Kronofogden att ta beslut om.

Innan du ansöker om skuldsanering kan du vända dig till en skuldrådgivare i din kommun (vi kommunens hemsida), eller så kan du kontakta Kronofogdens kundtjänst, Socialtjänstlag (2001:453) 5 kap 12 §, se här här.

Du kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden på deras hemsida där du kan välja att ansöka antingen genom e-tjänsten eller blanketter, du ansöker här: https://www.kronofogden.se/saharansokerdu.html

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Ophelia Wigström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (491)
2021-01-20 Utebliven återbetalning - vad kan jag göra?
2021-01-18 Jag har gett mitt barn en bil, kan Kronofogden utmäta den?
2021-01-18 Hur får jag bort någon annans lösa egendom från min fastighet?
2020-12-17 Hur får jag tillbaka pengar som lånats ut?

Alla besvarade frågor (88420)