Ansökan om betalningsföreläggande

FRÅGA
Privatlån.Om man lånat ut större summa pengar och låntagaren skrivit i sms att denne ska betala och sen inte gör de.vad kan man göra för att få tillbaka pengarna.inga papper är skrivna.finns flertalet sms från låntagaren att hon ska betala tillbaka
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det du kan göra är att vända dig till Kronofogdemyndigheten (KFM) och ansöka om betalningsföreläggande, detta kan du göra här. De kommer då att delge låntagaren ett föreläggande om att betala. Om låntagaren inte betalar eller bestrider föreläggandet så kommer KFM att meddela utslag vilket innebär att de kommer börja driva in pengarna. Men om låntagaren bestrider föreläggandet så är det upp till dig om du vill ta ärendet vidare till domstol.

Det är viktigt att du in din ansökan till KFM är tydlig med vad ditt yrkande är och vad dina grunder för detta är. Ditt yrkande i detta fall torde vara att låntagaren betalar tillbaka lånet inklusive eventuell ränta och dina grunder för detta utgörs av det bakomliggande avtalsförhållandet mellan er som ledde till ett penninglån. Eftersom du inte har något skriftlig avtal om lånet kan det bli problematiskt ur bevissynpunkt, men i och med att du har sms från låntagaren där hon erkänner lånet så borde det underlätta bevisningen för din del.

Om du vill ha hjälp med att upprätta en sådan ansökan och skicka in den till KFM så kontakta oss på info@lawline.se så hjälper vi dig med detta mot en konkurrenskraftig kostnad.

Hoppas du har fått svar på din fråga och lycka till med ditt ärende!

Med vänliga hälsningar,

Zorba Hållsten
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (491)
2021-01-20 Utebliven återbetalning - vad kan jag göra?
2021-01-18 Jag har gett mitt barn en bil, kan Kronofogden utmäta den?
2021-01-18 Hur får jag bort någon annans lösa egendom från min fastighet?
2020-12-17 Hur får jag tillbaka pengar som lånats ut?

Alla besvarade frågor (88404)