Anmäla rasistisk granne

FRÅGA
Hej!Jag har en vän som har problem med en granne. Vid upprepade tillfällen gör grannen starkt rastistsika kommentarer när de möts i trappuppgången, "råtta!", "Du passar bättre på Guantanamo" och liknade tillmälen, helt oprovocerat. Det händer både henne själv och hennes 9-åriga dotter. De upplever det som mycket kränkande.För en tid sedan gjorde hon en videoupptagning av en händelse och gjorde en polisanmälan. Hon fick svar häromdagen. Till sin förvåning ansåg inte polisen det hela som så allvarligt. Man valde att avskriva fallet.Vad gäller? Ska man behöva tåla en sådan här behandling? Hur bör hon gå vidare?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Din vän har blivit utsatt för förolämpning genom att ha blivit kallad dessa ord, vilket är staffbelagt med böter enligt 5 kap. 3 § brottsbalken (1962:700) (BrB). Givetvis ska inte sådan behandling behöva tålas, och jag föreslår att ni gör en ny polisanmälan där ni återigen inkluderar videon som bevis.

Jag hoppas att ni är nöjda med ert svar, om inte, eller om ni har andra funderingar är ni varmt välkomna att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?