Anmäla brott utan bevis?

2017-09-28 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej, kan man anmäla ett rån på Systembolaget utan bevis? Personen i fråga har alltså berättat det för mig.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga begränsningar för när man kan anmäla ett brott – tvärtom så ska en polisanmälan göras snarast möjligt och därefter får polisen om möjligt gå vidare med ärendet utifrån de bevis som eventuellt finns. Det framgår inte av din fråga om personen som berättat om rånet själv deltog i det, alternativt var vittne – i vilket fall kan dina uppgifter i detta fall utgöra någon form av bevis. Vad som utgör relevanta bevis är upp till polisen att avgöra efter att de fått in en anmälan.

Polisanmälan av ett brott som inte är akut kan du göra genom att ringa 114 14 alternativt genom att besöka din närmaste polisstation. Mer information kan du hitta på polisens hemsida, https://polisen.se/Utsatt-for-brott/Gor-en-anmalan/.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Malin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2661)
2021-09-13 Om en lagstiftning hinner upphävas mellan den tiden brottet begicks till det att rättegång hålls, kan man ändå bli dömd?
2021-08-31 Kan en avvikelse från en säkerhetsföreskrift vara brottsligt?
2021-08-31 Vad innebär utom rimligt tvivel?
2021-08-30 Barnpornografi - video

Alla besvarade frågor (95740)